A helyi önkormányzat rendelete kimondja: mások nyugalmát zavaró zajos tevékenységet hétköznap este 20 és másnap reggel 8 óra között, szombat 20 óra után, illetve vasárnap és ünnepnapokon tilos végezni, kivéve hatósági engedéllyel, közútkezelői hozzájárulással, vagy ha sikerül megegyezni a szomszéddal - olvasható a lapban.

A csendháborításért járó maximálisan kiszabható bírság összegét szinte minden helyi lakos sokallja, aki a lapnak nyilatkozott. A legtöbben ki sem tudnának fizetni 200 ezer forintot. A hét végén dolgozóknak megnehezítik az életét, ugyanakkor a kisgyermeket nevelőkét és nyugdíjasokét megkönnyítik - summázta Polyák Margit, aki maga is egy másfél éves gyermeket nevel.

A rendeletet egyébként még 2015-ben hozta az önkormányzat, ám az elmúlt időszakban több panasz is érkezett hozzájuk arról, hogy a meghatározott pihenőidőre sokan nincsenek tekintettel. A helyiek szerint azóta többen betartják a rendeletet, a településen közterület-felügyelők vigyázzák a rendet. Bírságot eddig senki, de felszólítást már többen kaptak.

Egymillió is lehet a bírság

A budapesti agglomerációban, nem egy városban, sőt még a Balatonnál is megosztja az embereket a területileg hatályos csendrendelet. A törtelivel azonos szabályozás van érvényben Pátyon, míg Érden vasárnap délelőtt is lehet zajongani, ám kihágás esetén a cégek akár 1 millió forintos bírságot is fizethetnek. Mogyoródon a körülményektől teszik függővé a rendelet hatályosságát, Balatonfüreden hétköznap 12 és 15 óra között is tilos zajongani szezon idején. Ott a bírság 30 ezer forintig terjed.

A lap szerint érdekes lesz látni, hogy a faluhelyen szinte kötelező hét végi munkákról sikerül-e lemondaniuk az itt lakóknak.

A kép forrása: Shutterstock.