Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A bürokráciacsökkentés tekintetében a kormány egyik szeme sír, a másik nevet", de "az állami, gazdasági és társadalmi versenyképesség lényegében sínre van téve", így érdemes előrenézni - idézi a Portfolio a politikust.

Azt is elismerte, hogy nem elég hatékony a program, mert az állami versenyképesség számtalan tényezőben romlott, a kormány a saját céljait sem teljesítette. Szerinte csak részeredményeket tudnak felmutatni: a szolgáltatások és az intézményrendszer fejlődött, de a létszámleépítés elmaradt. Ennek egyik oka, hogy az állam nem lett kisebb, a döntések 80 százaléka a 8 csúcsminisztériumban, a 20 kormányhivatalban és 197 járási hivatalban születik. A versenyképesség javítását Varga Mihály gazdasági tárcavezető is ebben látta.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a 81 ezres projektmennyiség mindössze 2 százaléka lehet csak szabálytalan, vagy érintett a korrupcióban. A Portfolio szerint a protekcionista és versenyt engedő politika összehangolása kérdésére Csepreghy azt mondta, hogy kiegyenlített a külföldi és a magyar szereplők aránya sok területen. A stratégiai megállapodások 90 százaléka külföldi, de a részben EU-s fejlesztések nagy részénél is vannak külföldi résztvevők.