Politikai oldaltól függetlenül ki kellene állni a Csíki Sör mellett, mivel egy magyar cég Dávid és Góliát harcát vívja egy külföldi multinacionális céggel - véli Lázár János. A tárcavezető a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány kötelességének tartja, hogy kiálljon a magyar vállalkozások érdekei mellett.

A stratégiai kabinetülésén is egyeztettek a Csíki Sör és a Heineken jogvitájáról. Lázár szerint aggályos, hogy a per két fronton folyt, két ellentétes ítélettel. Míg az EU brüsszeli bíróságán megállapították, hogy a kézműves márka nem sértett szerzői jogot, addig egy romániai bíróság ennek az ellentétét mondta ki.

A lex Heineken néven emlegetett tervezetről, vagyis hogy az állam korlátozná, hogy tiltott önkényuralmi jelképeket kereskedelmi forgalomban használjanak elmondta, éppen a holland sörgyártó saját gyakorlatát alkalmazták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, amikor megfogalmazták a javaslatot. Lázár szerint fontos kiemelni, hogy a 1951-ben maga a Heineken határozott arról, hogy a vörös csillagot fehérre cseréli. Elmondta, kíváncsi rá, hogy a kilencvenes években miért került vissza a vörös csillag a csomagolásra.

Álláspontja szerint a törvény nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Úgy látja, hogy a kereskedelmi érdekek nem lehetnek fontosabbak az emberi méltóságnál. Arról is tájékoztatott, csütörtökön Székelyföldre utazik, hogy a Csíki  sör vezetőivel egyeztessen.