Csőd a családi csődvédelem?

Három minisztérium számára eddig 626 millió forintba került a családi csődvédelem rendszerének kidolgozása, de a korábbi becslésekben szereplő 20-25 ezer adós helyett eddig százan sem jelentkeztek be - írja a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. október 21. szerda, 08:56
Fotó: Reuters

A KDNP frakcióvezetője néhány hete még arról beszélt, hogy több mint félezren jelentkeztek a magáncsődre, múlt héten Harrach Péter viszont már azt mondta, kevesebb mint százan választották a családi csődvédelmet, amelynek kidolgozása - Trócsányi László igazságügyi miniszter a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott írásbeli válasza szerint - mindeddig 626 millió forintba került. A Magyar Nemzet szerint a szaktárca titkolja a pontos számot, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordultak.

Vélhetően a gyér érdeklődés miatt hosszabbítanák meg a jelentkezési határidőt: az igazságügyi tárca törvénymódosító javaslata szerint a magáncsődeljárás kezdeményezésének lehetőségét jövő márciusig tolnák ki. A jelentkezésre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig. A tárca a feltételeken is lazítana: míg eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, a jövőben elég volna a kölcsön futamidejének végéig.

HOZZÁSZÓLÁSOK