Csőd: leáll a tömegközlekedés Esztergomban

Július harmadikán üzemzáráskor leállítja a helyi közösségi közlekedést Esztergomban a Vértes Volán, a társaság utána helyközi buszokkal biztosítja a városon belüli közlekedést.
MTI-Eco, 2011. június 21. kedd, 12:10
Fotó:

Németh Tamás vezérigazgató elmondta: kétszáz helyi járat nem indul el, az alapellátást - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen kidolgozott megoldás alapján - a csaknem ötszáz távolsági, helyközi és elővárosi járattal biztosítják. A Vértes Volán április 4-én mondta fel a közszolgáltatói szerződést az esztergomi önkormányzattal, a vállalat akkori közlése szerint a város három éve nem fizet a szolgáltatásért; a tartozás eléri a 112 millió forintot.

A Volán tájékoztatása szerint a helyi autóbuszjáratokat az ötvenes évek eleje óta üzemelteti a közlekedési vállalat. Az utóbbi négy évben a város évente írt ki pályázatot a helyi közlekedésre, a vállalat többszöri határidő-módosítással teljesítette a szerződésben rögzített feladatokat.

Németh Tamás elmondta, a jelenlegi adósságrendezési eljárásban befogadták ugyan a Vértes Volán tartozását, de ennek megfizetése továbbra is bizonytalan. A szolgáltatás további sorsáról, újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de a témát eddig nem tárgyalták.
A változásokról az utasok széles körű tájékoztatást kapnak. A helyi hírközlő eszközökön kívül június végén diákok terjesztik a városban az új menetrendi tájékoztatókat. A helyközi menetrendi korrekcióval ebben az évben mintegy 76.000 kilométer teljesítménynövekedéssel számol a társaság.

Esztergomban utoljára március 17-én ülésezett a képviselő-testület, akkor lemondott az LMP-s alpolgármester, majd március végén Tétényi Éva, független polgármester bejelentette, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

A kialakult patthelyzet oka, hogy a polgármester - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK