Csődhullám fenyeget a betegszállításban

Pest és Nógrád megyében is betegszállító cégek szűnhetnek meg a kiegészítő üzemanyagár-kompenzáció hiányában.
Inforádió, 2012. április 12. csütörtök, 08:48
Fotó: Napi.hu

Nemcsak Csongrád, hanem Pest és Nógrád megyében is megszűnhet egy-egy betegszállító cég a kiegészítő üzemanyagár-kompenzáció híján - az InfoRádió információi szerint. Szegeden a négy cégből mostanra három, nyárra kettő marad csak, így az ellátás jelentős problémát jelent majd. A helyzetet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is vizsgálja. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete elnöke úgy nyilatkozott: a benzinár és egyéb költségek emelkedése miatt több száz millió forintra lenne szükségük a betegszállítóknak.

A szegedi helyzetet már fél éve jelezték a tárcának. A gázolaj drágulása és egyéb költségek növekedése miatt felborult a betegszállítás finanszírozása, aminek következtében tönkremennek a kis szervezetek - mondta a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke annak kapcsán, hogy Szegeden a nyárra négyből csak két betegszállító marad.

Bíró Ferenc hozzátette: ha a minisztérium és az OEP nem avatkozik be, akkor csődhullám várható. Nemcsak Csongrádban, hanem például Pest és Nógrád megyében is vannak olyan kisebb cégek, amelyek nagyon rossz helyzetben vannak.

A kis cégeket vagy felvásárolják, vagy a nagyobbak átveszik a kapacitásokat, de a költségek növekedése miatt "vakmerő" az, aki ezt megteszi - fogalmazott az elnök, aki szerint évi 600 és 800 millió forint között van az az összeg, amire a gázolaj drágulása miatt szükségük lenne a betegszállítóknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK