Csődközelben a nagyvárosok?

Egyre jobban eladósodnak az európai és észak-amerikai városok - különösen a fővárosok - önkormányzatai.
NAPI Online, 2006. december 7. csütörtök, 10:29
Fotó:

Budapest pénzügyi helyzete az október elsejei önkormányzati választás előtt került fókuszba, amikor Atkári János korábbi főpolgármester-helyettes szerint kimerültek a tartalékok: míg az 1990-es évek végén 120 milliárd forintos értékpapír-állománnyal rendelkezett Budapest, ez mára gyakorlatilag nullára csökkent, pedig évi 30-40 milliárdot minden évben félre kellene tenni. Ikvai-Szabó Imre leendő főpolgármester-helyettes a Világgazdaságnak elmondta: Budapest honlapján szerepel minden adat, az a hivatalos álláspontjuk. E szerint az önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzete stabil, aktív hitelpolitikát folytat. A belföldi pénzpiacok mellett igénybe vesz külföldi bankokat is, és megjelent a nemzetközi kötvénypiacon is. Rövid, közép- és hosszú távú hiteleket is felvett az önkormányzat, van olyan, amelynél a kötelezettség időtartama 2033-ban jár le. A főváros kimutatása szerint a teljes futamidőre számított adósság mintegy 380 milliárd forint, ebből 303 milliárd a tőketörlesztés, a többi a kamat. 2012-ig évente 15-25 milliárdot kell teljesíteni.

Az uniós nagyvárosok romló anyagi helyzetét mutatja az is, hogy Párizs nemrég kénytelen volt - a korábban önként vállalt és tíz éven át be is tartott moratóriumot felfüggesztve - visszatérni a tőkepiacra. A francia főváros több milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket a szükséges fejlesztések finanszírozására. Berlin számára nemrég óriási pofont jelentett, amikor a német alkotmánybíróság úgy döntött: a városnak szövetségi támogatás nélkül kell megbirkóznia 60 milliárd euróra duzzadt adósságtömegével. Klaus Wowereit főpolgármester szerint ez a legszigorúbb takarékosság mellett sem lehetséges, hiszen a helyi adóbevételek az évi 20 milliárd eurós költségvetésnek csupán a felét fedezik. A többi német nagyváros sincs irigylésre méltó pénzügyi helyzetben. Egyedül Drezda büszkélkedhet azzal, hogy idén sikerült nullára csökkentenie adósságállományát, ennek ára azonban a helyi bérlakáskezelő vállalat eladása volt.

Az ezredforduló óta az Egyesült Államokban is meredeken emelkedik az önkormányzatok adósságállománya. A szövetségi államok és a helyi önkormányzatok összes adóssága 2000-ben még csak 1190 milliárd dollár volt, ám tavaly decemberben már 1850 milliárdot tett ki. A legnagyobb metropolis, New York helyzete különösen aggasztó, az októberben véget ért 2006-os pénzügyi évben 3,8 milliárd dollárt költöttek adósságszolgálatra, és 2010-re ez a városvezetés tervei szerint 6,2 milliárdra nő. Az adósságszolgálat jelenleg New York bevételeinek körülbelül tíz százalékát emészti fel, ez 2010-re közel 15 százalékra nőhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK