Csökken a benzin jövedéki adója

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az első negyedévi Brent-átlagárat, amely április 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját. Csökken az adó.
Szász Péter, 2017. március 21. kedd, 14:19
Fotó: Napi.hu

A NAV számítása szerint 55,105 dollár volt a Brent ára január 1. és március 15. között, vagyis a benzin jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal csökken április 1-től. Ez áfával együtt egy 6,3, illetve 12,7 forintos áresést jelent majd a kutakon.

A kormány a nyáron fogadta el az új adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Azokban az esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Így számol a NAV
A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Korábban 49,76 dollár volt az átlagár, így nagyon kicsin múlt, hogy ne csökkenjenek az árak januártól. Ez pedig komoly tehertétel: Olvassa el kapcsolódó cikkünket.

Brent ára a napi jegyzési adatok alapján (dollár/hordó)
IdőszakÁtlagár
2016. negyedik negyedév46,551
2017. első negyedév49,762
2017. második negyedév55,105
Forrás: NAV

HOZZÁSZÓLÁSOK