A vállalatok helyzetértékeléséhez tartozó indikátorok, úgymint a rendelésállomány, készletszint és kapacitáskihasználtság mind romló tendenciát mutat. A prognózisindikátorok viszont termelés- és létszámbővülést jeleznek előre. Az exportértékesítés növekedési ütemének jelentős változása nem várható, azonban a belföldi piacon továbbra is a kereslet csökkenésére lehet számítani. A bizalmi index csökkenése így tovább folytatódott a múlt év végén, ez év elején.

A vállalatok helyzetértékelésében 2010 harmadik negyedévéhez képest nem történt jelentős változás. Továbbra is a kisebb, elsősorban hazai piacra termelő vállalatok helyzetértékelése a rosszabb, ugyanakkor a vállalat méretével összefüggő sajáthelyzet-értékelés javulás figyelhető meg. A legalább 250 fő felett foglalkoztató, exportra is termelő cégek jelentősen jobbnak látják saját helyzetüket, mint 10 főt, vagy ennél kevesebb alkalmazók.

A kereslethiány még mindig gátat szab

A rövid távú, hat hónapra szóló kilátások stagnálnak, így inkább egyfajta kivárás látszik a vállalatok értékelésén. Az exportőrök szinte kivétel nélkül további javulást feltételeznek cégükben, míg az itthon értékesítők a helyzet romlását prognosztizálják. Mindez rendkívül sérülékennyé teszi az indexet, mivel az gyakorlatilag bármelyik irányba elmozdulhat.

Nem történt komoly változás a feldolgozóipari vállalatok termelésében az elmúlt 3 hónapban, a féléves kilátások azonban, az átmeneti visszaesés után, újra visszatértek a korábbi szintre. Így a következő hat hónapban összességében a vállalatok enyhe termelésbővítést terveznek.

A kereslethiány továbbra a termelésbővítés legfőbb akadályozó tényezője, az utolsó negyedévben némileg emelkedett azok száma, akik erre panaszkodtak. Tovább folytatódott a gazdasági környezet bizonytalanságát említők aránya. Mindemellett jó hír, hogy csökkent a finanszírozási akadályok említése.

Romlik a magyar gazdaság megítélése

A termelés stagnálásával együtt jelentkezik a késztermék készletszintek emelkedése, valamint a kapacitáskihasználtság enyhe csökkenése. Mind a hazai és a külföldi piacon csökkentek az értékesítési lehetőségek, ám az exportőrök bíznak a növekedésben a következő félévben. A vállalatvezetők szerint nem változik jelentősen a hazai piacon való értékesítési lehetőség, mindez pedig várhatóan emeli a kihasználatlan kapacitás szintjét.

Jelentősen romlott a feldolgozóipari menedzserek véleménye a magyar gazdaság helyzetéről, és kilátásairól. Ez utóbbi a jelenlegi rossz helyzet stagnálását jelenti, ami most újra a 2010 év eleji szinten van. 2009 óta tartott az a bizalomemelkedés, amely a magyar gazdaság kilátásait jellemezte, ez azonban most a vállalatok saját kilátásaival együtt, párhuzamosan romlani kezdett.