A lap szerint egyelőre nem látszanak az áprilisban megkezdett intézményi átalakítások a költségvetési szektor létszámadataiban: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a közigazgatási intézményekben (ide tartoznak a fegyveres testületek és a társadalombiztosítás is) októberben 260 ezren dolgoztak, míg tavaly ilyenkor még 253 ezren, vagyis mintegy hétezerrel kevesebben.

A teljes közszférában ugyanakkor 698,9 ezerről 687,6 ezerre, 1,6 százalékkal csökkent a létszám, ami a szociális ellátás és az egészségügy zsugorodásával magyarázható. Tavaly az első tíz hónapban átlagosan 262,7 ezren dolgoztak a közigazgatás és a védelem területén, 3,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Vagyis októberig nem csökkent a közigazgatás létszáma, aminek a lap szerint az lehet az oka, hogy eddig főleg egyik hivatali munkahelyről a másikra irányították át a dolgozókat, illetve valószínűleg az üres álláshelyeket töltötték be. A Miniszterelnökség válasza alapján a megszüntetett központi hivataloktól és költségvetési szervektől a kormányhivatali szervezetrendszerbe közel 2500 fő, míg a fővárosi és megyei kormányhivataloktól a járásiakhoz mintegy 7500 fő került át. Arra azonban nem adtak választ, hogy a folyamatban lévő átalakítások végeredményben mekkora létszámcsökkentéssel járnak majd 2017-ben.