A köznyelvben csak a devizahiteleseket megsegítő csomagként ismert, lapunk információi szerint immár aláírásra kész megállapodásnak része lesz az a kitétel, amely szerint a kereskedelmi bankok a kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek révén maximum 15 százalékos mértékben csökkenthetik a fizetendő bankadó mértékét. A feltételek szerint az adócsökkentés alapja a múlt év decemberi értékhez mért, öt százalékot meghaladó, árfolyamszűrt állománynövekmény öt százaléka lehet.

A feladat nem könnyű. Ahhoz ugyanis, hogy a bankok maximálisan ki tudják használni az adókedvezmény lehetőségét, mintegy 720 milliárd forinttal kellene növelniük a kkv-kihelyezéseiket. A PSZÁF statisztikái szerint az elmúlt évben a bankok a kkv-szektornak több mint 3300 milliárd forint hitelt folyósítottak, ami 424 milliárd forinttal haladta meg 2009-es évi kihelyezést. Ennek ellenére az év végi 3407 milliárd forint kkv-hitelállomány 2,3 százalékkal alulmúlta az egy évvel korábbi szintet.

Tovább árnyalja az adókedvezmény kihasználásának lehetőségét, hogy az állománynövekedésbe a bankok nem számíthatják bele a pusztán likviditási célokat szolgáló, készpénz- vagy betétfedezet mellett nyújtott kkv-hiteleket. A tavalyi adatok szerint a bankok 2754 milliárd forintot éven belüli hitelként folyósítottak a kisvállalkozásoknak, a folyósított folyószámlahitelek összege 1425 milliárd forint volt.

Miként azt csütörtöki számunkban már megírtuk, ugyancsak levonható lenne a bankadóból az ez évben folyósított lakossági jelzáloghitelek öt százaléka is. A bankadókedvezmény ez esetben is maximum a fizetendő adó 15 százalékát teheti ki. (A kormányzat ezzel a megoldással egyrészt az ingatlanpiac fellendítését segítené, másrészt viszont − a beinduló építkezések révén − ugyancsak a kkv-szektornak kedvezne.) A megállapodás szerint ugyanakkor a két címen felszámítható kamatadó-csökkentés maximális összege bankonként a kamatadó mértékének maximum húsz százaléka lehet.

 

Kkv-hitelezés adatai*
20102009
Folyósított hitel33222898
Hitelállomány34073487
*milliárd forint
Forrás: PSZÁF