A szövetség közleményében ismerteti: a Credit Manager Index (CMI) 2013 második negyedévi eredményei alapján javult a szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat, valamint a vitatott követelések megítélése, továbbá a vevőállomány forgási ideje és a fizetésképtelenségi eljárások is javuló trendet mutatnak.

A szakemberek véleménye pozitív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz. Az index értéke (53,3) legutóbb egy évvel korábban mutatott ilyen magas értéket, míg a megelőző három negyedévben 42,3-50,5-ös sávban mozgott. Mindez csökkenő kockázati szintről árulkodik. Az 50 feletti érték gazdasági növekedést jelez előre.

A CMI mint gazdaságiteljesítmény-előrejelzési eszköz alapját az adja, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei nagymértékben befolyásolják a gazdasági kilátásokat - legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. A credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket, mindig szeretnék tudni, mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk. Jelentőségét mutatja, hogy a CMI alakulásából előzetesen lehetett látni 2008-as gazdasági visszaesés előjeleit - írja közleményében a szövetség.