Csökkenni fog a külkereskedelmi többlet - elemzők

Az idei külkereskedelmi többlet mintegy 710 millió euróval 7,37 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról a Takarékbank elemzője szerint.
Szász Péter, 2018. július 10. kedd, 12:19
Fotó: Shutterstock

A várakozásoknál magasabb volt a csökkenés. Májusban az ipari termelés lassulásával összhangban gyakorlatilag stagnált az export euróértéke, miután idén májusban egy munkanappal kevesebb volt. Az import euróértéke 2,9 százalékkal emelkedett, ami erős belső keresletre utal - mondta Suppan Gergely.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is elmaradt a várttól a külkereskedelmi mérleg többlete. Az elemző szerint a következő hónapokban a havi többletek lassan tovább csökkennek.

Az év egészében a Takarékbank arra számít, hogy a külkereskedelmi többlet alacsonyabb lesz a tavalyinál, ami enyhén visszafogja a GDP növekedését, de az így is 4,6 százalékra gyorsulhat, sőt nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem - fejtette ki Suppan Gergely.

Az erős belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben az olajárak emelkedése ronthatja a cserearányokat. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a Takarékbank a forint erősödésére számít a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről - közölték.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK