Márciusban 2,409 milliárd euróval 36,197 milliárdra nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka azt követően, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hárommilliárd dollárért bocsátott ki öt- és tízéves államkötvényt. Az ÁKK március 18-án csaknem ötszörös túljegyzésre bocsátott ki egymilliárd dollár értékben ötéves és kétmilliárd dollárért tízéves államkötvényt. A 4 százalékos fix kamatozású ötéves papír kamatfelára 260, az 5,375 százalékos kuponnal eladott tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát.

A tartalékok áprilisi végi szintje 2,276 milliárd euróval haladta meg a múlt év végit, de csak 164 millióval volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az MNB nemzetközi tartalékai dollárban 49,742 milliárdra rúgtak áprilisban, alig változtak az egy hónappal korábbi 49,756 milliárdhoz képest, de jóval meghaladták a 2013 végi 46,508 milliárdos összeget.

Áprilisban, ahogy márciusban sem volt állami devizakötvény-lejárat, legutóbb januárban kellett visszafizetni egy egymilliárd euró névértékű tízéves kötvényt. Legközelebb május 6-án egy félmilliárd angol font (605 millió euró) értékű, szintén tízéves kötvény visszafizetése válik esedékessé, júliusban pedig egy ötéves futamidejű 1 milliárd eurós kötvény jár le.

A monetáris tanács döntése alapján az MNB április végén jelentette be azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét, amely az 2013 végén 28 milliárd euró volt. A monetáris tanács döntése értelmében június 16-tól a jegybanki eszköztár részévé válik egy eszközcsere ügylet, amelynek keretében a bankok hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékpapírokhoz juthatnak, ami a devizalikviditáshoz jutást segíti. Erre a célra mintegy 1-2 milliárd eurót szánnak a jegybanki devizatartalékból - közölte Palotai Dániel ügyvezető igazgató egy áprilisi 24-én tartott sajtótájékoztatón.