Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 2012. június hónapjában 173,6 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 188,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16,0 milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly júniusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 310,4 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerének 2012. június végi hiánya így 517,7 milliárd forintra teljesült, 2011. június végén e deficit 1034,7 milliárd forint volt.  Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 58,8 százalékos mérték jóval kedvezőbb lett a tavalyi 79,5 százaléknál.

Az adóbevételek segítettek, a kamatkiadások nőttek

A központi költségvetés június havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 130,7 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek - a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek - haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei és a kamatbevételek is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés június havi kiadásai 38,7 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai (részben a bevételi többleteikkel összhangban), a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt) és a kamatkiadások lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjánál.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 júniusában 153,2 milliárd forintot tettek ki, 17,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 13,2 milliárd forintos szintet értek el, 3,1 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (140,0 milliárd forint) összességében 14,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

Egymilliárdos hiány a tb alapoban

A társadalombiztosítási alapok 2012. június havi közel 1 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,4 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 0,4 milliárd forintos szufficitjéből tevődik össze. Tavaly júniusban az Alapok együttes hiánya 34,9 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.

Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételeket is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén június hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok június havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok bevételei 3,7 milliárd forinttal, kiadásai pedig 14,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban a Bethlen Gábor Alap bevételei lettek alacsonyabbak, tekintettel arra, hogy módosult a finanszírozási struktúra: tavaly júniusban a fejezeti kezelésű előirányzattól egyösszegű pénzeszközátvétel történt, ehelyett ebben az évben az Alap már költségvetési támogatásban részesül.

Ezen felül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2011. évi bevételeit növelte a költségvetési támogatás, amely támogatás nyújtására a szabályozás változásából adódóan idén már nem került sor. A kiadások közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap álláskeresési ellátások kiadásai és egyéb kiadásai, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai teljesültek alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.