Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elég látványosan, 10 százalékkal csökkent idén a magyarországi ötcsillagos szállodák külföldi vendégforgalma a nyár végéig. Ez 480 ezer éjszakát jelent a tavalyi év hasonló időszaki 533 ezerhez képest. Eközben a hazai vendégek 12,9 százalékos növekedést hoztak, de ennek volumene töredéke a külföldiekének, mindössze 90 ezer darab.

Bár az ötcsillagos szállodák törzsközönsége nem éppen az árérzékenységéről híres, a csökkenés mögött mégis az áremelés áll. A szállodák ugyanis - látva a magyarországi turizmus erősödését - magasabb szobaárakkal szálltak versenybe idén - mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

A KSH adatai szerint az ötcsillagos szállodák bruttó átlagára pár éve már növekszik, és idén már több hónapban is jóval 40 ezer forint felett kellett fizetni egy éjszakáért. Úgy tűnik ez már több külföldinek sok. Kovács István szerint ugyanakkor az áremelés teljesen logikus lépés, mivel a 40 ezer forintos (130 eurós) nemzetközi összevetésben alacsonynak számít.

Nem ide jönnek a szupergazdagok

Kovács István szerint Budapestre jellemzően nem a szupergazdagok jönnek, ráadásul a négycsillagos szállodák szolgáltatásaira sem lehet panasz, így sokan dönthetnek utóbbi kategória mellett. Ezt alátámasztja a KSH adatsora is, amely 2,3 százalékos növekedést mutat a négycsillagos szállodáknál. Ennek volumene hétszerese az ötcsillagosokénak, így számát tekintve a növekedés is nagyobb, mint a csökkenés a luxushoteleknél. A bruttó átlagárak még a 20 ezer forintot sem érik el, vagyis kevesebb, mint egy ötcsillagos feléből kijön a szállásdíj.

A teljes idegenforgalom felfutása mellett az üzleti- és konferenciaturizmus teljesítménye hagyott némi kívánnivalót maga után, így ez is hozzájárulhatott a magasabb kategóriájú szálláshelyek népszerűségének csökkenéséhez - véli a főtitkár. A Magyarországra érkező vendégeknek tavaly 5,6 százaléka érkezett üzleti céllal, holott ez az arány 2008-ban még 15,9 százalék volt.

Ne degradáljuk a brit szabadidő turistákat!

Budapestre főleg szabadidő turisták érkeznek, közülük is kiemelkednek a brit turisták, akik fapadossal utaznak az olcsó sör és a bulinegyed miatt. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem szabad degradálóan szólni ezekről a turistákról sem, hiszen nem kevés pénzt hagynak itt az éttermekben, fürdőkben, bárokban.

Az igazán fizetőképes kereslet csökkenésének a Malév csődje sem tett jót, ugyanis helyét a fapadosok vették át. Az alacsony budapesti árak egyik oldalon persze vonzerőt jelentenek, de van az kör ahol már nem, pont azoknál, akiknél szinte mindegy, mennyit fizetnek egy szállodai szobáért.