BUX
39138

Csökkent a magyar csődkockázat

Másfél éves mélyponton a magyar CDS-árazás Londonban.

MTI-Eco, 2013. január 3. csütörtök, 17:49

Másfél éve nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása csütörtökön a londoni piacon, tükrözve az amerikai költségvetési egyezség létrejöttét követő globális piaci derűlátást.

A S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 260 bázispont környékén járt a csütörtöki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása legutóbb 2011 júliusában járt a 260 bázisponthoz közeli sávban.

A csütörtök estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg hozzávetőleg 260 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

Ez jórészt megegyezik az euróövezet két legnagyobb déli gazdasága, Olaszország és Spanyolország törlesztéskockázati megítélésével, számottevően jobb azonban Portugália CDS-árfolyamánál. A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 254, a spanyol 265, a portugál ugyanakkor 396 bázispont környékén járt a csütörtök esti londoni jegyzésben.

Egy éve magyar árfolyamrekordot mértek

Éppen egy évvel ezelőtt, 2012 januárjának első kereskedési hetében 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tizenkét hónappal ezelőtti szintnél most csaknem félmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év eleje óta is jelentősen csökkentek, 2013 első kereskedési hetét ugyanis a magyar államadósságra köthető törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok 278 bázispont környékén kezdték a londoni piacon.