Idén júniusban az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, viszont ha a munkanaphatástól megtisztított adatokat nézzük, akkor a termelés 4,1 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2019 júniusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2018 júniusában - írja közleményében a statisztikai hivatal.

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége - így a jármű-, élelmiszer-, dohányipar - hozzájárult. A már felsorolt legnagyobb súlyú ágazatokban lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása visszaesett.

A termelés az év első hat hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. De májushoz képest a hatodik hónapban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés Németországban is csökkent, ráadásul a vártnál jobban.

Az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,2 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,9 százalékkal nőtt. Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, két éve, 2017 májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipar termelése tavaly májushoz viszonyítva 8,7, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,4 százalékkal emelkedett, főként a tavaly májusinál 5,5 Celsius fokkal hűvösebb átlaghőmérséklet hatására. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 20,9, míg a közúti jármű-alkatrészek gyártása 12,9 százalékkal emelkedett.