Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 736 bázispont környékén mozgott az előző esti 719,9 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árfolyamok napi csúcsszintje csütörtökön 750 bázispont felett volt, ami új rekord.

A csütörtök estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 736 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez az előző záróhoz képest hozzávetőleg 16 ezer eurós drágulás, ám a csütörtöki napközbeni csúcsokhoz mérve 14 ezer eurós csökkenés.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a csütörtök estére kialakult magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac most 40,5 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban.