A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból kiderül: a foglalkoztatók 33.500 új álláshelyet jelentettek be júniusban a munkaügyi kirendeltségeken. Az elmúlt hónaphoz képest 3,7 százalékos (1.200 darabos) növekedés, míg az előző év júniusához képest csaknem 30 százalékos - 14.200 darabos - csökkenés volt júniusban.

Az év hatodik hónapjában bejelentett állások 40,9 százalékához nem igényeltek a foglalkoztatók állami támogatást, míg az új állások 59,1 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül hirdették meg. A támogatott állások jelentős része továbbra is közfoglalkoztatási rendszer valamelyik eszközére vonatkozik - olvasható a statisztikában.
Júniusban 70.000 állás állt rendelkezésre, és csaknem 35.000 maradt betöltetlen a zárónapon.

A hivatal megjegyzi: az, hogy az álláskeresők száma kevésbé csökkent júniusban az előző hónaphoz képest, az iskolaév végével hozható összefüggésbe. A munkaügyi kirendeltségen elkezdtek megjelenni a frissen végzett pályakezdő álláskeresők: a belépők állományának közel egyötödét ők tették ki. A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartottak nyilván.

Az álláskeresők száma a júniusi zárónapon férfiaknál 2,8, a nőknél 1,1 százalékkal, a szakképzetleneknél 2,3 százalékkal, a diplomásoknál pedig 1,6 százalékkal múlta alul a májusi értéket. 2012. júniusban az álláskeresési támogatásban részesülő álláskeresők száma csaknem 51.000 volt, a szociális ellátásban részesülőké 193.500, az ellátatlanoké pedig 280 ezer.