Április 18-án a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 24 440,1 milliárd forintot tett ki, ami 2 441,5 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. Így költségvetés adóssága egy hét alatt minimális mértékben, 74 milliárd forinttal mérséklődött. Az ÁKK számításai szerint így a GDP-arányos tartozás 82,7 százalék, ami 0,2 százalékkal alacsonyabb az április 11-i rekordnál.

Januárban első napján még csak 75,6 százalék volt a központi költségvetés adóssága, míg a teljes államadósság a GDP 79,2 százalékára rúgott. Azóta az erőteljes kibocsátások következtében mindkét mutató megközelítette a 83 százalékot. (Mivel február 28-ig lezajlott az önkormányzati alrendszer konszolidációja, így a központi költségvetési szervek adóssága jó közelítéssel ma már magyarázza az államadósság alakulását is - míg korábban akár 3-5 százalékpont  is lehet a két mutató közötti eltérés.  A pontos államadósság adatokat negyedévente az MNB közli.)

Az ÁKK rövid közleményében felhívja a figyelmet, hogy a növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Másrészt az adósságot ideiglenesen növeli a március végén kibocsátott 3 milliárd USD összegű devizakötvény, amely a júliusi és a novemberi deviza lejáratokat finanszírozza, így éves szinten nem emeli az adósságot.

Kép: Napi.hu