BUX
38650

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

Zala megyében 11,2 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma májusban, az elmúlt év azonos időszakához képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel pénteken.

MTI, 2014. június 20. péntek, 18:30

Május végén a megyében 14 196 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, csaknem 1,8 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők 10 százaléka (1,5 ezer fiatal) pályakezdő.

A munkaügyi szervezet adatai szerint az elmúlt év májusához képest a megye valamennyi térségében kevesebb volt az idén az álláskereső, Keszthely, Lenti és Zalaszentgrót vonzáskörzetében csaknem 20 százalékos volt a csökkenés.

A tavasz utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 10,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala megyében, míg tavaly 12,1 százalék volt a mutató értéke. A munkanélküliségi ráta Keszthely (7,6 százalék), Lenti (8,5 százalék) és Zalaegerszeg (10 százalék) térségében alacsonyabb a megyei átlagnál, míg kiugróan magas volt Nagykanizsa környékén (13,4), Letenye térségében pedig 16 százalék volt az álláskeresők aránya.

A munkáltatók májusban 3,2 ezer új álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, ezek háromnegyede a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, támogatott igény volt. A legnagyobb számban segédmunkások, alkalmi munkások, valamint összeszerelők, bolti eladók, felszolgálók, szakácsok számára ajánlottak munkát.

Májusban 4,1 ezer új álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken. A hónap során álláskeresővé válók között kiugróan magas volt a segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak száma.

Az év első 5 hónapjában összességében 8,6 álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében, közülük 4,8 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.