Csökkent az építőipari termelés januárban

Az építőipari termelés volumene 2003 januárjában - munkanaptényezővel kiigazítva és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt - 0,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
NAPI Online, 2003. március 19. szerda, 10:05
Fotó:

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés a decemberitől 6,8 százalékkal maradt el. A korábbi évek tapasztalata alapján a januári termelés az egész évinek mintegy 4 százalékát teszi ki. A legnagyobb, legalább 300 főt foglalkoztató szervezetek termelése az előző év januárjához képest csaknem 40 százalékkal csökkent. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2003 januárjában 12 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az épületgépészeti szerelés gyors ütemű termelésnövekedése januárban is folytatódott, 23,4 százalékkal haladta meg a 2002. januárit. A befejező építés alágazat termelése 6,4 százalékkal emelkedett. Mind az épületek, mind az egyéb építmények építése kismértékben 0,7, illetve 0,3 százalékkal csökkent.
Az építőipari vállalkozások januárban az egy évvel korábbinál 26,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek új szerződéseinek volumene 36,2 százalékkal, az egyéb építményeké 6,5 százalékkal maradt el az előző év januáritól. A hó végi szerződésállomány volumene 19,7 százalékkal magasabb a 2002. januárinál, ezen belül az épületek építésének szerződésállománya 2 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 35,1 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK