Csökkent az MNB nyeresége

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 34,4 milliárd forint nyeresége képződött az idei első fél évben - közölte az MNB pénteken a honlapján.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 29. péntek, 16:10
Fotó: MTI Fotó

Az eredmény alakulására pozitív hatással volt, hogy közel egy évtized után először nyereségbe fordult az MNB kamateredménye - olvasható a jegybank honlapján. Mindez annak köszönhető, hogy az alapkamat historikus mélyponton tartózkodik, valamint a nem konvencionális monetáris politikai eszközök aktív használatának következtében alacsony pénzpiaci hozamok és tartósan laza monetáris kondíciók alakultak ki - idézi a jelentést az MTI.

Az MNB honlapján elérhető féléves jelentésből kiderül: a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 2017 első fél évében 2,2 milliárd forint nyereség volt, 2016. hasonló időszakához képest 13 milliárd forinttal javult.

Az MNB működési költségei idén az első hat hónapban 18,1 milliárd forintot tettek ki, ami az ütemezett tervtől 8,7 százalékkal marad el, a 2016 azonos időszakában felmerült kiadásoknál pedig 5,3 százalékkal magasabb - áll a jelentésben.

Az MNB eredménye 2016 első fél évében 51,7 milliárd forint volt, ami 17,3 milliárddal magasabb az idei első félévinél. A tavalyi eredmény kedvező alakulását döntően az alapkamatcsökkentési ciklusnak és a jegybank önfinanszírozási programjának köszönhetően a kamatkiadások mérséklődése magyarázza.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás

HOZZÁSZÓLÁSOK