Csökkentek a lakáshitelkamatok

Tavaly decemberben a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent az előző hónaphoz képest, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett - jelentette kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Szász Péter, 2017. január 31. kedd, 19:38
Fotó: Stocksnap

Az új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltsége 5,29 százalék volt, 16 bázisponttal alacsonyabb a novemberinél és 50-nel az egy évvel korábbinál. Az éven belüli kamatfixálású hitelek 4,07 százalékos thm-je 19 bázisponttal csökkent novembertől és 79-cel egy év alatt, míg az éven túli kamatfixálásúak decemberi 6,15 százalékos hiteldíja 13 bázisponttal csökkent egy hónap és 34-gyel egy év alatt.

A decemberben megkötött új lakáshitel 39,7 milliárd forintos összege az előző két havi csökkenés után ismét növekedést mutat, de jócskán elmarad a 48,6 milliárdos júniusi rekordösszegtől. A lakáshitelek 2016 végi állománya 2925,5 milliárd forint volt 83,5 milliárddal alacsonyabb az előző év véginél. A tavalyi évben júniustól szeptemberig havi néhány milliárddal emelkedett az állomány egyébként csökkent.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója decemberben 4 bázisponttal emelkedett, de ezzel együtt is 139 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A személyi hitelek 15,75 százalékos átlagos hitelköltsége 10 bázisponttal emelkedett a múlt hónapban, de 237 bázisponttal csökkent a tavalyi év során. A betéti kamatok átlagos szintje 6 bázis pontos havi emelkedéssel 0,6 százalékos volt decemberben miközben egy év alatt 41 bázispontot esett.

HOZZÁSZÓLÁSOK