Csökkentek az ipari termelői árak

Idén májusában az ipari termelői árak átlagosan 2,2 százalékkal csökkentek, ezen belül a belföldi értékesítési árak 4,8, míg az exportértékesítési árak 0,8 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest. Az idei év első öt hónapjában az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2015. január–májusihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Napi.hu, 2016. június 30. csütörtök, 09:09
Fotó: Napi.hu

Idén májusban az előző év hasonló időszakához képest az ipar belföldi értékesítésének árai 4,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül a feldolgozóipar árai 4,4, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé - az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására - 6,7 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - az energiahordozók áralakulása miatt - 7,1 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 2,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,3 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 0,5, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai - szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében - 8,8 százalékkal alacsonyabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK