Csökkentheti a baleseti adót a kormány

Olyan mértékben drágult a kötelező felelősségbiztosítások díja az elmúlt években és nőtt az autóállomány, hogy felmerülhet a 30 százalékos baleseti adó kulcsának mérséklése - írja a Világgazdaság.
Szász Péter, 2018. február 6. kedd, 11:01
Fotó: Napi.hu

A lap szerint a baleseti adóból (a témában egy éve írt cikkünket itt találja) befolyt összeg tavaly elérhette a 45 milliárd forintot. Sokak szerint eljött az ideje annak, hogy a 30 százalékos kulcs csökkenjen.

A casco biztosításokra 20, a lakossági vagyonbiztosításokra 10 százalékos kulcs vonatkozik. A lap szerint ésszerű lenne a kulcsok harmonizálása. Egy másik érv szerint a baleseti adó egyfajta fogyasztáshoz tartozó közteher, így nem lehetne magasabb az áfánál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lap megkeresésére kissé homályosan fogalmazott:

A kormány minden adócsökkentési javaslatot megvizsgál és a költségvetés teherbíró képességére való tekintettel dönt.

Ezért drágult a Casco

A Világgazdaság ír a casco biztosítások drágulásáról is. A díjak 8,2 százalékkal emelkedtek, amely részben annak köszönhető, hogy nőtt az új autók eladása, illetve sokan csak 10 százalék/50 ezer forint önrészt vállalnak.

Az átkötött cascók átlagdíja 62 200 forint volt tavaly, míg az újaké 95 ezer. Ennek oka, hogy az átkötő autósok általában több balesetmentes évet tudnak igazolni és eleve a kedvezőbb árakat keresik.

HOZZÁSZÓLÁSOK