Csökkentik az állami kiadásokat, a rendőrség több pénzt kap

A kormány a minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárol, a rendőrség viszont kétmilliárd forint többlettámogatást kap.
NAPI Online, 2009. február 8. vasárnap, 13:33
Fotó:

A kormány döntött arról, hogy a minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárol - közölte Daróczi Dávid. A vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti.

A minisztériumok 60 milliárd forintot spórolnak meg, de "nem fűnyíróelven" - mondta el a kormányszóvivő. A jövő heti kormányülésre készítik el tételes vállalási listájukat - jelezte. A fennmaradó 140 milliárd forint megtakarításáról a jövő vasárnapi ülésén dönt a kormány.

A miniszterelnök még február első napján jelentette be, hogy a kormány azt javasolja, hogy 199 fős parlament, valamint egyfordulós és arányos választási rendszer legyen a jelenlegi helyett. Gyurcsány Ferenc szerint az átalakítás eredményeként nyolc helyett négymilliárd forintba kerülnének az országgyűlési választások.


A kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselok tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen, és szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés. Ezen kívül kezdeményezik azt is, hogy csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban.

Az alkotmányos intézményrendszer megújítása ciklusonként százmilliárd forintos, vagyis évente 25 milliárd forintos megtakarítást eredményez a kormány kalkulációi szerint.


Támogatás a rendőrségnek

Daróczi Dávid kormányszóvivő a kabinet február 8-án tartott, soron kívüli ülése után hangsúlyozta: a rendőrséget illető döntésnek nincs köze a szombat éjjel Veszprémben történtekhez, de nem független az elmúlt hetek eseményeitől.

Vasárnap hajnalban Veszprémben, a városi Patrióta Lokálban szíven szúrták Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdacsapatának román beállósát, aki a kórházba szállítás után életét vesztette. Az összetűzésben két csapattársa, Zarko Sesum és Ivan Pesic is megsérült, őket kórházban ápolják.

Daróczi Dávid elmondta, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is tájékoztatást kapott a veszprémi kézilabdázók elleni gyalázatos támadásról, és az információk alapján minden esély megvan arra, hogy rövid időn belül kézre kerítsék a tetteseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK