A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, havi összehasonlításban pedig 0,5 százalékkal csökkentek.

A londoni elemzői közösség előzetes előrejelzési átlaga is 0,4 százalékos tizenkét havi decemberi inflációt valószínűsített. Az átlagon belül azonban szokatlanul széles sávban mozogtak a prognózisok, jelezve a bizonytalanságot annak megítélésével kapcsolatban, hogy a háztartási közműdíjak újabb csökkentésének hatása milyen mértékben szűrődött át már a múlt hónapban a fogyasztói árindexbe.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a szerdai adatismertetés utáni értékelésükben közölték, hogy az új inflációs számsor, valamint az MNB vezető illetékeseinek legutóbbi nyilatkozatai alapján csökkentik az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott előrejelzésüket. A ház az általa eddig valószínűsített 2,80 százalékos MNB-kamatmélypont helyett most már 2,50 százalékos alapkamaton várja a kamatcsökkentési sorozat végét.

A cég londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint az eddig végrehajtott 4,00 százalékpontnyi kamatcsökkentés után a magyar jegybank enyhítési ciklusa valószínűleg a végéhez közeledik. A Barclays szakértői szerint várható a kamatcsökkentések lépésenkénti ütemének mérséklése is, 0,10-0,15 százalékpontra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a szerdai magyar inflációs adatok után szintén 2,50 százalékra csökkentették az MNB várható kamatmélypontjára adott prognózisukat az általuk eddig várt 2,70 százalékról.

Közölték azt is, hogy 2015 közepére tolták ki az MNB első kamatemelésének időpontját valószínűsítő előrejelzésüket, arra a felülvizsgált feltételezésükre alapozva, hogy az éves inflációs ráta csak 2015 második felében éri el a magyar jegybank 3 százalékos célszintjét.

A JP Morgan londoni elemzői jelentősen, az eddigi 3 százalékról 2,4 százalékra csökkentették az idei év végi inflációra szóló becslésüket. Érvényben tartották azt az alapeseti várakozásukat, hogy az MNB 0,10 százalékpontra lassítja a lépésenkénti kamatcsökkentések további ütemét, hangsúlyozták azonban, hogy megítélésük szerint az esélyek most már a 0,20 százalékpontos lépésekkel folytatódó enyhítés felé hajlanak.

A JP Morgan elemzői szerint a ház felülvizsgált inflációs előrejelzése arra a feltételezésre épül, hogy a magyar kormány újabb közműdíj-csökkentéseket hajt végre. A cég jelenleg azzal számol, hogy két szakaszban, áprilisban és júliusban 5 százalékkal csökkennek a háztartási áram-, földgáz- és távfűtési díjak.

A ház számításai szerint ez 0,5 százalékpontot faragna le az inflációs ütemből, és a JP Morgan által az idei év egészének átlagos inflációjára kidolgozott előrejelzés 1,2 százalékra csökken az eddig érvényben tartott 1,5 százalékról.

Ha a kormány 10 százalékos közműdíj-csökkentést hajt végre az idén, az a JP Morgan év végi tizenkét havi inflációs prognózisát 1,8 százalékra, a 2014 egészének átlagos inflációjára szóló becslést 1 százalékra csökkentené.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyanakkor alapesetben azt várják, hogy a tavaly januári első közműdíj-csökkentés éves bázishatásai hamarosan elkezdik emelni a tizenkét havi inflációs rátákat. Ennek alapján a ház azzal számol, hogy 2014 végén 2,5 százalék, 2015 végén 3 százalék körül lesz a teljes kosárra számolt éves infláció.

A cég számításai szerint egy újabb 10 százalékos közműdíj-csökkentés 1 százalékponttal lassítaná a tizenkét hónapra számított inflációs ütemet, és hat hónappal késleltetné a bázishatások belépéséből eredő inflációs gyorsulást. E gyorsulás azonban végső soron mindenképpen elkerülhetetlennek tűnik, és a reálkamatok ezzel járó eróziója előbb-utóbb kérdésessé teheti az alacsony jegybanki kamat fenntarthatóságát - vélekedtek szerdai értékelésükben a Goldman Sachs londoni közgazdászai.