Csóró szomszéd lett az USA

Az elmúlt hetek dollárgyengülése nyomán a kanadaiak elképesztően olcsón tudnak vásárolgatni déli szomszédjuknál.
Komócsin Sándor, 2007. október 26. péntek, 11:08
Fotó:

Az Egyesült Államok olyan "csóró" szomszéd lett a kanadaiak számára, mint amilyen az USA polgárainak Mexikó. Az USA-dollár folyamatos gyengülése nyomán immáron egy az egyben váltják a kanadai dollárral - erre utoljára 1976-ban volt példa -, ami azt jelenti, hogy néhány hónap alatt minden sokkal olcsóbb lett az északi látogatóknak a déli szomszédnál, mint amilyen korábban volt.

Nyertesei a változásnak a cégek, például a Toronto-Dominion Bank, amely júniusban még 90 centes árfolyamnál állapodott meg a New Jerseyben lévő Commerce Bancorp felvásárlásáról, ám most több mint tíz százalékkal erősebb árfolyamnál fizet. A kanadai cégek, különösen a bankok kedvet is kaptak a vásárláshoz, ezért további akvizíciók várhatók.

Ami viszont innen, Kelet-Közép-Európából nézve még érdekesebb: megugrott a határ menti bevásárló turizmus is, mivel bármit 20 százalékkal olcsóbban kap meg a kanadai polgár néhány kilométerre hazája déli határaitól. És ha már az USA-ban vannak, jól belakmároznak az éttermekben és a szükségesnél nagyobb szobákat vesznek ki a szállodákban.

A floridai golfpályákon állítólag arról lehet megismerni a kanadaiakat, hogy fülig ér a mosolyuk. Nem csoda, hiszen bármit vesznek, olyan helyzetben vannak, mintha 20-30 százalék árengedményt kaptak volna rá.

HOZZÁSZÓLÁSOK