Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerint a felek elsősorban arról egyeztettek, hogy az orosz partner nagyobb mennyiségű földgázt helyezne el a magyarországi tárolókban. így körülbelül félmilliárd köbméter fűtőanyag kerülhet még a tél előtt a magyarországi tározókba.

Nem tudni, mikor indulhat az orosz gáz betárolása, de szakértői vélemények szerint erre akár már szeptemberben sor kerülhet. A magyar tárolók esetében ugyanis hivatalosan szeptember 30-án véget ér a betárolási ciklus. Ez nem azt jelenti, hogy attól kezdve nem helyeznek már el fűtőanyagot a föld alatti létesítményekben, csupán azt, hogy a maximális betárolási kapacitás jelentősen csökken.

A négy, ma már teljes mértékben állami tulajdonú tárolóba (Zsana, Hajdúszoboszló, Kardoskút és Pusztaederics) naponta összesen 32 millió köbméter gáz helyezhető el. Az 500 millió köbméter betárolásához legalább 15−20 nap szükséges. A tárolók az elérhető adatok szerint készen is állnak a gáz befogadására, mivel töltöttségük jelenleg 43,8 százalékon áll, és az elérhető 4,2 milliárd köbméter kapacitásból eddig mindössze 2,2 milliárd köbmétert kötöttek le a kereskedők.

A Magyarországon tárolt gázzal az oroszok célja az lenne, hogy az Ukrajnán keresztül a téli időszakban esetlegesen akadozó tranzit ellenére el tudja látni európai vevőit kellő mennyiségű fűtőanyaggal - írta a lap.