Eddig ismeretlen csótányfaj jelent meg Budán - óvatosan a szellőztetéssel

Egy eddig kevésbé ismert rovarfaj jelent meg a fővárosban, a lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus) személyében. Ez az állat bár külsejében igen hasonlít a közönséges, konyhai csótányra, ám repülni is tud.
Domokos László, 2019. szeptember 10. kedd, 15:00
Fotó: Getty Images

Az állatok eleinte csak a kertvárosi részekkel rendelkező kerületekben tűntek fel, ám újabban egyre több helyen fordulnak elő, sok a panasz a főváros agglomerációjában is, sokan hívják miattuk a rovarirtó szakembereket - írta a Ripost nyomán a 24.hu.

Először csak néhány kerületből kaptunk riasztást, főleg a II. kerületből, illetve Óbudáról és Kelenföldről, miszerint egy ismeretlen rovar lepte el a kerteket, ám az utóbbi időkben már Budaörsről és Budakesziről is hívnak minket - mondta a lapnak Szántó György, az Artpooldesign Kft. kártevőirtó szakembere.

Bár a repülő csótány ijesztő lehet, szelíd fajról van szó, amelynek a külső hasonlóság dacára életmódjában jelentősen eltér a konyhai csótánytól. A mezei poloskákhoz hasonlóan ezek sem harapnak, csípnek és betegségeket sem lehet elkapni tőlük.

A Wikipedia szerint sok más csótánnyal ellentétben a lapp erdeicsótány nappali életmódot folytat. Erdők, tisztások, erdőszegélyek lakója. A táplálkozása alapján mindenevő, különféle szerves hulladékokat fogyaszt, egyes esetekben apró rovarokat is.

Mivel a lakás nem természetes életközege ennek a fajnak, nem kell attól tartani, hogy tömegesen megszállnák a lakoskat. Az esti lámpafényes szellőztetést viszont érdemes kerülni, mert a fény csak jobban vonzza őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2019.09.11 14:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.09.11 12:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.09.10 21:08

Valami hasonló már volt úgy harminc éve. Áh, dehogy vagyok én fóbiás, imádom a macskákat, kutyákat, lovakat ,disznókat, csak a nyálkás, vagy apró állatokat nem szeretem. Ha betéved hozzám egy teknős, akkor az utcán kuncsorgok a járólelőknél, hogy vigye már vissza valaki a vízre, mielőtt kiszárad, mert tudom, hogy nem bánt, csak nagyon nincs kedvem hozzányúlni. Mikor denevér jött a hálószobámba, mert leesett a keretes szúnyogháló, akkor meg reggelig ültem pucéran a nappaliban, mert minden ruhám a hálószobában volt, ahol a denevér is. Egy kukaccal ki lehet kergetni a világból, szóval egy hős vagyok. Ez a repülő izé. Az előző lakás. Ülök a szobában, hozzám koppan valami, leesik. és elfut. Még egy ott röpköd. Hogy kerültek ezek ide? Zene lekapcs, fülelek. Parapet konvektorom volt, ami egy lyukat is jelent a szoba és a külvilág között. Hát ott jöttek. Szerencsére az erkélyről be tudtam dobni egy marék piretrint a nyílásba, mert ugye, azt befalazni nem lehet. Úgy tűnt, nem szerették, megúsztam egy esti támadással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html