Csúcsdöntés történt a magyar bankszámlákon

Több mint 116 milliárd forint - december 21-én ekkora összeget küldtek az átutalásokat rögtön célba juttató rendszerben a magyarok. Ez rekordot jelent.
Csernátony Csaba, 2020. december 29. kedd, 13:37
Fotó: Getty Images

Belehúztak karácsony előtt az átutalásokba a bankszámlával rendelkező magyarok. Az azonnali fizetési rendszerben december 21-én összesen közel 116,5 milliárd forint értékű átutalás ment keresztül - derül ki a rendszert működtető, a Magyar Nemzeti Bank kezében lévő Giro Zrt. adataiból.

A 116 milliárd forintot meghaladó összeg a rendszer márciusi indulása óta a legmagasabb érték. Az utalások darabszámát nézve viszont október 12-e a csúcstartó, aznap 751 ezer azonnali utalás indult útjara.

Az azonnali  fizetési rendszert egyébként többéves előkészület után, az elektronikus bankolás térnyerése és a pénzforgalom felgyorsítása, valamint a készpénzhasználat visszaszorítása érdekében indította el a jegybank, a Giro a magyarországi bankokkal közösen. A rendszer legjelentősebb újdonsága, hogy a hét minden egyes napján, 0-24 órában maximum 5 másodpercen belül célba jutattja a maximum 10 millió forintos utalásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK