Az idei év július-szeptemberben az aktív korú munkanélküliek  körében a férfiak rátája kissé alacsonyabb mint a nőké, de mindkét nem esetében mérséklődött az állástalanok aránya a statisztikai hivatal adatai szerint. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 232 ezer fő volt, 18 ezer fővel kevesebb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,9 százalékponttal, 9,7 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 202 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10 volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A fiatalok körében is csökkenés látszik: a munkaerőpiacon a munkanélküliek 20,4 százalékát kitevő 15-24 éves korosztály 27,4 százalékos munkanélküliségi rátája 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek - az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak - munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest (8,6 százalék). Eközben azonban az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal 7,7 százalékra nőtt.

Egyre többen, egyre hosszabb ideig próbálnak állást találni

A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanakkor emelkedett a munkanélküliség átlagos időtartama. A legfrissebb közlés szerint a 2013. július-szeptemberi időszakban a a munkanélküliek 54,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, és a  munkanélküliség átlagos időtartama 19,1 hónap volt. A KSH ezelőtti adatközlésekor (2013. június-augusztusi időszakra vonatkozóan, amikor 9,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta) a munkanélküliek 52,7 százaléka keresett egy éve vagy annál régebben állást és a munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap volt. Az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban - 2012. július-szeptemberben, amikor a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékon állt - A munkanélküliek 46,9 százaléka keresett egy éve vagy annál régebben állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 17,3 hónap volt.

A hét statisztikai régióból négyben (Közép-Magyarország, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúl) 9 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Nyugat-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön emelkedett a munkanélküliség, Közép-Magyarországot stagnálás, míg a további három régiót csökkenő munkanélküliség jellemezte.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2013. szeptember végén 484 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 8,1 százalékos mérséklődést jelent 2012 szeptemberéhez képest. A csökkenés nagyrészt a közmunka felfuttatásának volt köszönhető.

Javult a foglalkoztatási ráta

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 990 ezer fős létszáma 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 957 ezer fő volt 15-64 éves, ami 56 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 59,2 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte, ami 1 százalékponttal magasabb az előző év III. negyedévi értéknél.

Idén július-szeptemberben a 15-64 éves férfiak közül 2 millió 151 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,9 százalékponttal, 65,5 százalékra nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 807 ezer fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel korábban, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 53,1 százalék.

A 15-24 éves korosztályból 235 ezren voltak foglalkoztatottak, 20,7 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,7 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 évesek és az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal, 76,3 százalékra, utóbbiaké pedig 1,2 százalékponttal, 39 százalékra javult.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája a munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kismértékben csökkent (62,8 százalékra), miközben a többi régióban emelkedett. 2013 III. negyedévében az egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió - Dél-Dunántúl - foglalkoztatási rátája nőtt a legjelentősebben (3,2 százalékponttal) az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a térséget még így is alacsony szintű (57,4 százalék) foglalkoztatás jellemezte. A foglalkoztatási ráta Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb, 52,6 százalék.

Az NGM örül

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adatait értékelve közli: "a kormányzat rendelkezéseinek köszönhetően - mint a Munkahelyvédelmi Akcióterv, vagy az Első Munkahely Garancia - a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül. A kormány intézkedéseinek eredményeként a magyar gazdaság növekedési pályára lépett, ami megalapozza azt a várakozást, hogy a munkahelyteremtés üteme tovább gyorsulhat és az eddiginél dinamikusabb foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető a közeljövőben."

A közmunka és a külföldi munkavállalás segített

Suppan Gergely, a Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője az adatokat kommentálva megjegyzi: az adatok a várakozásnak megfelelnek. Ugyanakkor megjegyzi: a munkanélküliségi ráta csökkenése a foglalkoztatottak számának 8,9 ezer fős, az előző háromhavi átlaghoz képesti növekedése okozta, így a foglalkoztatás 54,1 ezerrel 3 millió 990 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. A foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása.

A munkanélküliek száma 5,3 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 23,5 ezerrel mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Az elemző rámutat: az aktívak száma egy év alatt 30,6 ezerrel bővült, amit szerinte a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhat, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése.

Újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta

Szezonális hatások miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése. Ez a munkanélküliség csökkenésével együtt a munkanélküliségi rátát - egyelőre csak átmenetileg - akár a lélektani 10 százalék alatt tarthatja. Az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban a kormány azon terve, hogy a téli hónapokban mintegy 200 ezer fővel növelje közfoglalkoztatottak számát, a munkanélküliségi rátát akár tartósan 10 százalék alatt tarthatja, a foglalkoztatottak száma pedig tartósan átlépheti a 4 millió főt, ellensúlyozva a szezonális hatásokat.

A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralevő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is - véli Suppan. Idén összességében a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számítunk, ami a jövő évben 10,4 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén a jővő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat.