Csúcson a foglalkoztatás, de egyre tovább tart állást találni

Az idei év III. negyedévében a munkanélküliek száma 434 ezerről 24 ezerrel csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött. Eközben 2013 III. negyedévében 3 millió 990 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 1 százalékponttal emelkedett - közölte a KSH. A statisztikai hivatal adataiból azonban az is kitűnik, hogy emelkedett a munkanélküliség átlagos időtartama.
Napi.hu, 2013. október 29. kedd, 09:35
Fotó: Napi.hu

Az idei év július-szeptemberben az aktív korú munkanélküliek  körében a férfiak rátája kissé alacsonyabb mint a nőké, de mindkét nem esetében mérséklődött az állástalanok aránya a statisztikai hivatal adatai szerint. A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 232 ezer fő volt, 18 ezer fővel kevesebb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,9 százalékponttal, 9,7 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 202 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 10 volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A fiatalok körében is csökkenés látszik: a munkaerőpiacon a munkanélküliek 20,4 százalékát kitevő 15-24 éves korosztály 27,4 százalékos munkanélküliségi rátája 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek - az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak - munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest (8,6 százalék). Eközben azonban az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal 7,7 százalékra nőtt.

Egyre többen, egyre hosszabb ideig próbálnak állást találni

A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanakkor emelkedett a munkanélküliség átlagos időtartama. A legfrissebb közlés szerint a 2013. július-szeptemberi időszakban a a munkanélküliek 54,3 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, és a  munkanélküliség átlagos időtartama 19,1 hónap volt. A KSH ezelőtti adatközlésekor (2013. június-augusztusi időszakra vonatkozóan, amikor 9,9 százalékon állt a munkanélküliségi ráta) a munkanélküliek 52,7 százaléka keresett egy éve vagy annál régebben állást és a munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap volt. Az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban - 2012. július-szeptemberben, amikor a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékon állt - A munkanélküliek 46,9 százaléka keresett egy éve vagy annál régebben állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 17,3 hónap volt.

A hét statisztikai régióból négyben (Közép-Magyarország, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúl) 9 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Nyugat-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön emelkedett a munkanélküliség, Közép-Magyarországot stagnálás, míg a további három régiót csökkenő munkanélküliség jellemezte.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2013. szeptember végén 484 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 8,1 százalékos mérséklődést jelent 2012 szeptemberéhez képest. A csökkenés nagyrészt a közmunka felfuttatásának volt köszönhető.

Javult a foglalkoztatási ráta

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 990 ezer fős létszáma 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. Közülük 3 millió 957 ezer fő volt 15-64 éves, ami 56 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az említett korcsoportot 59,2 százalékos foglalkoztatási arány jellemezte, ami 1 százalékponttal magasabb az előző év III. negyedévi értéknél.

Idén július-szeptemberben a 15-64 éves férfiak közül 2 millió 151 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,9 százalékponttal, 65,5 százalékra nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 807 ezer fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel korábban, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 53,1 százalék.

A 15-24 éves korosztályból 235 ezren voltak foglalkoztatottak, 20,7 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,7 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 évesek és az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 0,6 százalékponttal, 76,3 százalékra, utóbbiaké pedig 1,2 százalékponttal, 39 százalékra javult.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája a munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon kismértékben csökkent (62,8 százalékra), miközben a többi régióban emelkedett. 2013 III. negyedévében az egyik legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió - Dél-Dunántúl - foglalkoztatási rátája nőtt a legjelentősebben (3,2 százalékponttal) az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a térséget még így is alacsony szintű (57,4 százalék) foglalkoztatás jellemezte. A foglalkoztatási ráta Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb, 52,6 százalék.

Az NGM örül
A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adatait értékelve közli: "a kormányzat rendelkezéseinek köszönhetően - mint a Munkahelyvédelmi Akcióterv, vagy az Első Munkahely Garancia - a munkanélküliség folyamatosan csökken és a foglalkoztatottság fokozatosan bővül. A kormány intézkedéseinek eredményeként a magyar gazdaság növekedési pályára lépett, ami megalapozza azt a várakozást, hogy a munkahelyteremtés üteme tovább gyorsulhat és az eddiginél dinamikusabb foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető a közeljövőben."

A közmunka és a külföldi munkavállalás segített

Suppan Gergely, a Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője az adatokat kommentálva megjegyzi: az adatok a várakozásnak megfelelnek. Ugyanakkor megjegyzi: a munkanélküliségi ráta csökkenése a foglalkoztatottak számának 8,9 ezer fős, az előző háromhavi átlaghoz képesti növekedése okozta, így a foglalkoztatás 54,1 ezerrel 3 millió 990 ezerre nőtt egy év alatt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. A foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása, valamint a magyar munkavállalók külföldi munkavállalása.

A munkanélküliek száma 5,3 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 23,5 ezerrel mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Az elemző rámutat: az aktívak száma egy év alatt 30,6 ezerrel bővült, amit szerinte a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhat, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése.

Újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta

Szezonális hatások miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése. Ez a munkanélküliség csökkenésével együtt a munkanélküliségi rátát - egyelőre csak átmenetileg - akár a lélektani 10 százalék alatt tarthatja. Az őszi hónapoktól szezonális hatások miatt újra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban a kormány azon terve, hogy a téli hónapokban mintegy 200 ezer fővel növelje közfoglalkoztatottak számát, a munkanélküliségi rátát akár tartósan 10 százalék alatt tarthatja, a foglalkoztatottak száma pedig tartósan átlépheti a 4 millió főt, ellensúlyozva a szezonális hatásokat.

A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év hátralevő részében javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is - véli Suppan. Idén összességében a tavalyinál kisebb, 10,6 százalékos átlagos munkanélküliségre számítunk, ami a jövő évben 10,4 százalékra csökkenhet. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén a jővő év közepétől a foglalkoztatottak száma meghaladhatja a 4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sz7, 2013.10.30 14:41

Magyarországon, az ismerten fejlett régiókat leszámítva GÁZ a helyzet munkaügyileg. Statisztika???????????! Melyik? -a valódi?, -az nem publikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.10.30 12:47

Ha Rodolfó élne, nem győzne tapsolni az ilyen trükköknek. Már lassan az általános iskolás kisgyerek is tisztában van vele, hogy készülnek az ilyen statisztikák.
Komolytalan az egész, aki meg ezekere hivatkozik, az egyszerűbb, mint a barlangrajz.
Aki legalább egyszer nem látta élőben 30 centiről az Általános statisztika I.-II. tankönyv borítóját, vagy valami hasonló szakirodalmat, az ne nagyon tapsikoljon semmilyen adatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.30 10:07

@csoda-szar-vas: Kihagyta azt a kis részletet, hogy üvöltöztek a jó önkormányzatiak: ha nem tudunk 200/400 közmunkást kiállítani, mi kerülünk az Önök helyébe!

Itt tartunk - a fenyegetés és a fenyegetettség légkörét teremtette meg a Mi szeretett Kétharmadunk.

Mindezt a Nagy Hazugságért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.10.30 09:49

Nem én ítam, de egyezik a tapasztalataimmal:
"Bár sok önkormányzatnál még azt sem tudják pontosan, mit fognak csinálni novembertől az újabb rengeteg közmunkással, ha valaki visszautasítja a munkát, amelyről azt sem tudja, hogy irodai vagy fizikai, törlik a munkanélküli regisztrációját. A munkanélküliséget így két oldalról darálja az állam: a foglalkoztatás növelésével és a regisztrált munkanélküliek eltüntetésével.

Kétfrontos küzdelmet vív a munkanélküliség ellen a novemberben kezdődő téli közmunkaprogram: a tervek szerint egyrészt 200 ezer közmunkással növelik a foglalkoztatottak számát, másrészt minden olyan munkanélkülit törölnek a nyilvántartásból, aki visszautasítja a közmunkát és már nem jogosult semmilyen juttatásra.

Így a ?regisztráltak? bárhogy is döntenek, a foglalkoztatási statisztika javulni fog ? ami a legutóbb szinte rekordalacsonyra csökkent munkanélküliségi rátán is meglátszik ?, hiszen vagy közmunkásként foglalkoztatottnak számítanak majd, vagy ? mivel kiesnek az adatbázisból ? javítják a munkanélküliek arányát."

http://index.hu/gazdasag/2013/10/30/igy_utasitsd_vissza_a_kozmunkat/

Magyarország jobban teljesít!
(nem hiába raktak fityiszhuszárt a ksh élére is!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.10.29 22:49

@antifreemaison: "Fricibácsi jól érvel ,sokat tud ,és ő nem volt ÁVH-s ,illetve még leszármazottja sem egyiknek sem ....,úgyhogy kár a gőzért ,igaza van..."

Ha te mondod, te hazug szarhazi, akkor elhisszuk :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html