A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég friss adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a pénteki londoni kereskedésben 6,20 százalék volt az előző napi New York-i zárásban mért 6,186 százalék után. Ez azt jelenti, hogy az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg 620 ezer euróba kerül, az előző napi kereskedésben kért, valamivel több mint 618 ezer euró helyett.

A térségi EU-gazdaságok közül Bulgária CDS-árazása is rekordra emelkedett, 6,803 százalékról 6,99 százalékra a pénteki londoni adósságpiaci forgalomban. Az eddig - főleg a hitelkiáramlásból táplált fogyasztás miatt - túlfűtöttnek és így magas külső finanszírozási igényűnek tartott, elemzők szerint kemény landolás kockázatától fenyegetett térségi EU-gazdaságok adósbiztosítási árazása még jóval magasabb: Észtországé 7,09 százalékról 7,186 százalékra, Romániáé 7,676 százalékról 7,783 százalékra drágult pénteken.

Az erősebb makrohelyzetűnek tekintett Csehország és Lengyelország piaci adósbiztosítási árai is emelkedtek, 3,05 százalékról 3,065 százalékra, illetve 3,825 százalékról 3,833 százalékra. A CMA DataVision pénteki tájékoztatása szerint az európai és a térségi gazdaságokkal kapcsolatos hangulatra jellemző, hogy még a két közép-európai euróövezeti tagállam, Szlovákia és Szlovénia adósságbiztosítási kockázati felárai is érezhetően emelkedtek: az előbbié 2,138 százalékról 2,168 százalékra, az utóbbié 2,08 százalékról 2,111 százalékra.

Ausztria - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam - CDS-árazása ennél is magasabb: a héten rendre 2,60 százalék körül járt, tekintettel azokra az osztrák bankok és az osztrák hatóságok által rendszeresen alaptalannak minősített, utóbb a Moody's hitelminősítő által is cáfolt aggodalmakra, hogy az osztrák pénzintézetek nagyarányú kelet-európai jelenléte túl nagy kockázattal járna.

A jelenlegi közép-európai - köztük a magyar - CDS-árazások is azonban messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A CMA DataVision szakértői pénteken elmondták: például az ukrán CDS-árazás aznap 50,9 százalékon járt - számolt be az MTI Eco.