Csúcsra futott a magyar ipar

Az év legmagasabb termelési szintjét produkálta szeptemberben a hazai ipar, de bővültek a megrendelések is. Az elektronikai cikkek és az autók iránti exportkereslet a meghatározó.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 09:00
Fotó:

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 szeptemberében 10,9 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés az év első kilenc hónapjában 10,2 százalékkal magasabb volt, mint 2009 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett - jelentette a KSH.

Az ipari kibocsátás szeptemberi, 10,9 százalékos - az augusztusi, közel 15 százalékhoz képest kisebb mértékű - növekedésében bázishatás érvényesül: 2009 első kilenc hónapja közül szeptemberben volt a legmagasabb a termelés szintje.

Az ipari export 2010 első kilenc hónapjában 16,1, szeptemberben 13 százalékkal bővült 2009 azonos időszakához viszonyítva. Szeptemberben az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene a feldolgozóipari átlag felett, 14,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egynegyedét adó járműgyártás kivitele 13,1 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 2,2 százalékkal csökkent, szeptemberben 3,9 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első kilenc hónapjában 1,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését. Szeptemberben a magas bázis miatt az augusztusihoz (10,1 százalék) képest mérséklődött a dinamika a feldolgozóipar belföldi értékesítésében, de így is 6,9 százalékos növekedést mért a KSH.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, elsősorban az előző évinél hűvösebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2010 szeptemberében a 2009. szeptemberi átlagos középhőmérsékletnél 4,3°C-kal kevesebbet mértek).

További jó hír, hogy szeptemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 19,4 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 21, az új belföldi rendelések 10,3 százalékkal emelkedtek; az új rendelések bővülése azonban nem volt elegendő a válság miatt lecsökkent rendelésállomány feltöltésére, így a szeptember végi összes rendelésállomány 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 13,6 százalékos növekedése - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, 2010 első kilenc hónapjában - a tavaly ilyenkori 11,7 százalékos létszámcsökkenést folytató 2,7 százalékos létszámvisszaesés mellett következett be.

HOZZÁSZÓLÁSOK