Az év első két hónapjában 46 pályázatot hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), ezek több tíz milliárd forint támogatást jelentettek, közülük számos konstrukció le is zárult. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) tavaly meghirdetett pályázatai azonban továbbra is elérhetők a telephelyfejlesztéstől a kutatás-fejlesztési támogatásig. Tavaly szeptember óta jelentősen nőtt a beadott pályázatok száma és a megítélt támogatások összege is: az elmúlt hét hónapban több mint 60 milliárd forint támogatást hagyott jóvá az NFÜ. A GOP-on belül 2012 márciusáig lekötött támogatások összege közel 98 milliárd forint.

A források felhasználását az önerő biztosítását támogató, 2011 óta elérhető kombinált mikrohitelprogram, illetve a tavaly ősszel kidolgozott, és ezért a pályázók körében még viszonylag ismeretlen kombinált hitelgarancia-program segíti. Utóbbira a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. adatai szerint már vannak igénylők. A gazdaságfejlesztési pályázatokra még rendelkezésre álló keret az NFÜ adatai szerint eléri a 178,164 milliárd forintot.

A még pályázható programok között számos oktatáshoz, felsőoktatáshoz köthető pályázat is akad. Az infokommunikációs technológiák kutatására és a kapcsolódó szakember-utánpótlás képzésének támogatására szánt 7,16 milliárd forintos keretre április 27-ig lehet jelentkezni. A Semmelweis terv átalakításaihoz illeszkedő képzéseket finanszíroznak az egészségügy szolgáltatásfejlesztését célzó, 2012. március 21-december 31-ig pályázható TÁMOP képzési programok − a rendelkezésre álló forrás mintegy 10 milliárd forint. További 6,6 milliárd forintos, foglalkoztatást támogató forrásra pályázhatnak az egészségügyi intézmények március és május közepe között. Áprilisig fogad be pályázatokat az NFÜ az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztését 13 milliárd forinttal támogató felhívásán. Az előbbihez hasonló kiemelt TÁMOP-pályázat a hátrányos munkapiaci helyzetű felnőttek képzését segítő Újra tanulok program, amelyre 20,1 milliárd forintot különítettek el.

A lezárt fejlesztési programok közül több is a közigazgatás fejlesztéséhez kapcsolódik: így a 800 milliárd forintos felhívás a járási rendszer megtervezésére vagy a központosított illetményszámfejtést 1,5 milliárd forinttal segítő kiemelt projekt. Lezárult a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést 450 millió forinttal segítő TÁMOP-pályázat, illetve a pályaorientáció fejlesztését segítő, 2,6 milliárd forintos kiemelt projektet.