Csúcsévet zárt a futóturizmus 2009-ben: csak a Budapest Sportiroda (BSI) 17 versenyén több mint 80 ezren indultak és a két legnagyobb verseny a becslések szerint egymilliárd forint bevételt hozott az országnak - olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában.

Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója a lapnak elmondta: a futóturisták speciális, nagyon stabil célközönség. Jellemzően 40 év feletti, jól kereső, egészségtudatos, magasan képzett emberek, akik repülőgéppel utaznak és versenyenként átlagosan három éjszakát töltenek három-ötcsillagos szállodákban.

A két legnagyobb budapesti versenyre, az ősszel megrendezett SPAR Budapest Nemzetközi Maratonra és a Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonra a BSI összesítése szerint négy kontinens 63 országából közel kilencezer induló és hozzátartozó érkezett - legtöbben Franciaországból, Angliából, Németországból, Olaszországból és Finnországból.

A szervezőirodák bevételének 30 százaléka a nevezési díjakból, a többi szponzoroktól származott, utóbbi azonban közel harmadával csökkent a vállalatok megkurtított büdzséje miatt.

A csütörtökön induló négynapos BSI Balaton Szupermaratonnal elkezdődött a magyarországi futóturizmus csúcsszezonja: november végéig közel háromszáz versenyt rendeznek hazánkban, a legnagyobbak tízezernél is több embert mozgatnak meg - írja a lap