Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaság utolsó hajtóereje is kifulladt 2012 végén − derül ki a legfrissebb külkeradatokból. Bár a tavalyi utolsó hónapban is tovább tudott javulni az egyenleg, a forgalom − az európai gazdasággal párhuzamosan − mindkét irányban jócskán lassult. Az előző két hónaphoz hasonlóan a folyó áras év/év mutatók újra mínuszba kerültek, ráadásul a kivitel zsugorodik gyorsabban − derül ki a KSH ma publikált, az előzeteshez hasonló adataiból. A nagy zuhanást jelzi, hogy a hónapban az export forintértéke 14,3, az importé pedig 13,0 százalékkal csökkent a 2011-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 7,9, a behozatal pedig 6,4 százalékkal lett kisebb, míg a volumene az előbbinél 9,9, az utóbbinál 7,4 százalékkal csökkent.

A részletes adatok szerint decemberben a kivitel 1544 milliárd forintot (5,44 milliárd euró), a behozatal 1503 milliárdot (5,29 milliárd euró) tett ki. Az előző évinél jóval gyengébb december eredményeként 2012 egészében a magyar kivitel euróalapon csupán 0,1 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,5 százalékkal lett nagyobb, míg a volumenben a változás 0,9, illetve 0 százalék. Az eltérő bázis már csak keveset tudott szépíteni az aktívumon: a mérleg többlete decemberben csupán 143 millió euró lett − szemben az előzetes 192 milliós adattal, illetve a 2011. decemberi 301 millióval.

Romlottak a cserearaányok

Így 2012. január−decemberben a külkereskedelmi többlet 6,82 milliárd euró lett, ami 237 millióval kisebb a 2011-esnél. Tavaly a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

Piaci vélemények szerint a decemberi rossz adatok részben a naptárhatásnak, részben a kiábrándító ipari adatoknak tudhatók be. Az elmúlt hónapokban megjelent indikátorok az eurózóna gazdaság recessziójának enyhülését jelezték, a gyengélkedő külső keresletet pedig a kecskeméti Mercedes felfutása, a GM motorgyárának és az Audi autógyárának üzembe állítása részben ellensúlyozhatja.

Az autók sem képesek a csodára

A részletes adatok alapján a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 0,5 százalékkal volt kevesebb 2012-ben. A jelentős súlyú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent, melyet elsősorban a mobiltelefon és alkatrészeik visszaesése befolyásolt számottevően (Nokia-hatás). Ezzel szemben a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú for­galma dinamikusan bővült (Mercedes-hatás). Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene az első félévben kétszámjegyű mértékben nőtt, a második félévben a - csökkenő megren­delések hatására - egyszámjegyű visszaesés jelentkezett.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,3, illetve 3,5 százalékkal haladta meg 2011-est. Az árufőcsoport forgalma minden negyedévben nőtt, elsősorban a vegyipar és a közútijármű-gyártáshoz szorosan kapcsolódó termékek kereskedelmének élénkülése miatt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, gumigyártmány exportja, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a szerves vegyi termék mindkét irányú forgalma markánsan bővült.

Az energiahordozók importvolumene - az árak 14 százalékos növekedése mellett - az év egészében 5,3 százalékkal let kisebb. A kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volumene a belföldi kereslet visszaesése miatt jellemzően alatta maradt a bázisnegyedévek szintjének.

Tavaly az élelmiszerek exportvolumene 4,9 százalékkal nőtt, az importé 5,9 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A kivitel bővülése a második és harmadik negyedévben kiemelkedő volt. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukoricaexportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. A cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a dohány és dohányáru kivételével minden egyéb árucsoport behozatala elmaradt a 2011-estől.