Csúnya magyar külkeradat érkezett

Tavaly decemberben a kivitel 1544 milliárd forintot (5,44 milliárd euró), a behozatal 1503 milliárdot (5,29 milliárd euró) tett ki. A külker-cserearány 1,2 százalékkal romlott. Az autógyártás bővülése nem képes a sok más terület zsugorodását ellensúlyozni, ráadásul a naptárhatás is rontotta az összképet.
Domokos László, 2013. március 4. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

A magyar gazdaság utolsó hajtóereje is kifulladt 2012 végén − derül ki a legfrissebb külkeradatokból. Bár a tavalyi utolsó hónapban is tovább tudott javulni az egyenleg, a forgalom − az európai gazdasággal párhuzamosan − mindkét irányban jócskán lassult. Az előző két hónaphoz hasonlóan a folyó áras év/év mutatók újra mínuszba kerültek, ráadásul a kivitel zsugorodik gyorsabban − derül ki a KSH ma publikált, az előzeteshez hasonló adataiból. A nagy zuhanást jelzi, hogy a hónapban az export forintértéke 14,3, az importé pedig 13,0 százalékkal csökkent a 2011-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 7,9, a behozatal pedig 6,4 százalékkal lett kisebb, míg a volumene az előbbinél 9,9, az utóbbinál 7,4 százalékkal csökkent.

A részletes adatok szerint decemberben a kivitel 1544 milliárd forintot (5,44 milliárd euró), a behozatal 1503 milliárdot (5,29 milliárd euró) tett ki. Az előző évinél jóval gyengébb december eredményeként 2012 egészében a magyar kivitel euróalapon csupán 0,1 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,5 százalékkal lett nagyobb, míg a volumenben a változás 0,9, illetve 0 százalék. Az eltérő bázis már csak keveset tudott szépíteni az aktívumon: a mérleg többlete decemberben csupán 143 millió euró lett − szemben az előzetes 192 milliós adattal, illetve a 2011. decemberi 301 millióval.

Romlottak a cserearaányok

Így 2012. január−decemberben a külkereskedelmi többlet 6,82 milliárd euró lett, ami 237 millióval kisebb a 2011-esnél. Tavaly a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

Piaci vélemények szerint a decemberi rossz adatok részben a naptárhatásnak, részben a kiábrándító ipari adatoknak tudhatók be. Az elmúlt hónapokban megjelent indikátorok az eurózóna gazdaság recessziójának enyhülését jelezték, a gyengélkedő külső keresletet pedig a kecskeméti Mercedes felfutása, a GM motorgyárának és az Audi autógyárának üzembe állítása részben ellensúlyozhatja.

Az autók sem képesek a csodára

A részletes adatok alapján a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 0,5 százalékkal volt kevesebb 2012-ben. A jelentős súlyú híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent, melyet elsősorban a mobiltelefon és alkatrészeik visszaesése befolyásolt számottevően (Nokia-hatás). Ezzel szemben a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú for­galma dinamikusan bővült (Mercedes-hatás). Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene az első félévben kétszámjegyű mértékben nőtt, a második félévben a - csökkenő megren­delések hatására - egyszámjegyű visszaesés jelentkezett.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,3, illetve 3,5 százalékkal haladta meg 2011-est. Az árufőcsoport forgalma minden negyedévben nőtt, elsősorban a vegyipar és a közútijármű-gyártáshoz szorosan kapcsolódó termékek kereskedelmének élénkülése miatt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, gumigyártmány exportja, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a szerves vegyi termék mindkét irányú forgalma markánsan bővült.

Az energiahordozók importvolumene - az árak 14 százalékos növekedése mellett - az év egészében 5,3 százalékkal let kisebb. A kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volumene a belföldi kereslet visszaesése miatt jellemzően alatta maradt a bázisnegyedévek szintjének.

Tavaly az élelmiszerek exportvolumene 4,9 százalékkal nőtt, az importé 5,9 százalékkal csökkent 2011-hez képest. A kivitel bővülése a második és harmadik negyedévben kiemelkedő volt. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukoricaexportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. A cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a dohány és dohányáru kivételével minden egyéb árucsoport behozatala elmaradt a 2011-estől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

katter, 2013.03.04 15:21

Na ki írta ezt? ki akar még növekedni?

"A közönséges recesszió az üzleti ciklusok természetes része: akkor következik be, amikor a készletek meghaladják a keresletet, és a cégek mindaddig csökkentik a termelést, amíg meg nem szabadulnak a fölösleges készleteiktől. Az 5-ös fokozatú viszont már azt jelenti, hogy maga a kereset omlik össze: a fogyasztók leállnak a vásárlással, a vállalkozások pedig a befektetéssel."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.03.04 15:21

@labandy: és menjen a merci és az audi, meg az opel is. és az otp meg a mol külföldi tőkései is húzzanak innen! és az otp, mol vonja vissza a külföldi befektetéseit! és zárjuk le hermetikusan a határokat! mi magyarok jól megvagyunk magunknak! nem azért nem tudunk másokkal versenyezni, mert bénák lennénk, hanem azért mert nem akarunk!

így akarunk leszállni a bicikliről és különben is kuss mindenkinek!

azt szeretem az ilyen beszólásokban, hogy mindig van mögötte komoly perspektíva... nem csoda, hogy így vonzza a jobbik a messze-látó embereket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.03.04 15:16

@Vote: olyan széleskörű a gazdasági eszköztárad, hogy nagyon nehéz szakmailag belekötni a mondanivalódba...

van ugye a fideszes export, import, termelés csökkenés (ami jó, mert a kermérleg pozitív...) és az "mszp féle deficit"... ez utóbbit nem igazán tudom értelmezni, mert önmagában ez a szó csak negatív helyzetet fejez ki (egy korábbi bázis-adathoz képest).

a lényeg az, hogy te tudod értelmezni (bármit is jelentsen a deficit...) és más (jobb) lehetőség nincs is széles e világon. olyan büszke vagyok, hogy veled kommentelhettem! beleírhatom majd az emlékkönyvembe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.03.04 15:04

@troll: csökken a termelés, csökken a fogyasztás, csökken az export...

vajon te mi mást olvastál ki ebből a cikkből, kedves barátom?

emlékeim szerint legutóbb ceausescu próbálkozott utoljára hasonló gazdpollal... nem is értem, hogy a nép miért nem örült az állandóan pozitív külkereskedelmi mérlegnek... hálátlan bugyuta népség lehetett... mi magyarok tudjuk ezt értékelni, ugye? ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.03.04 15:00

központi költségvetés deviza adóssága: 8463,7 mrd,
bankrendszer deviza kitettsége 6812,0 mrd.
Erre gyúrunk vaze! Köll a többlet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html