Csúnya meglepetést okozott a tavalyi utolsó negyedéves beruházási statisztika: a várt egy százalékos csökkenés helyett 7,8 százalékkal esett a nemzetgazdasági beruházások volumene a negyedik negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest. Negyedéves alapon 2,3 százalékos volt a mérséklődés - ezzel úgy tűnik mégsem történt meg a fordulat egy negyedévvel korábban, amikor már növekedést regisztrált a KSH. Tavaly az év egészében 5,5 százalékkal zsugorodtak a beruházások.


A gép- és berendezésberuházásoknál a lapunk által megkérdezett elemzők már növekedést vártak, ám az 1,9 százalékos utolsó negyedéves csökkenés keresztülhúzta a számításokat. Az építési beruházások a várakozásoknak megfelelően közel sem fogtak még padlót, 11,3 százalékkal estek az időszakban.


A nemzetgazdasági ágak többségében mérséklődést regisztrált a KSH az utolsó negyedévben. A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 22,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Nagyobb visszaesés figyelhető meg a szállítás, raktározás (15,1 százalék), a mezőgazdaság (33 százalék), továbbá a közigazgatás (33,3 százalék) ágakban is.


A feldolgozóipar beruházásai a várakozásoknak megfelelően 23,6 százalékkal emelkedtek a jármű-, a gumi- és a vegyianyaggyártásban megvalósult néhány jelentős beruházásnak köszönhetően. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 39,6 százalékkal bővült a széles körű intézménybővítések, -felújítások következtében. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ág 18,6 százalékos növekedését főként a pécsi kulturális fejlesztések és az európai soros elnökséggel kapcsolatos beruházások okozták.


Tavaly az év egészében a gépberuházások 1,4, az építési beruházások 8,3 százalékkal múlták alul 2009-et. Az egész évre jellemző volt, hogy a vállalkozások nagy része csak a legszükségesebb beruházásokat hajtotta végre. Tavaly a 19 nemzetgazdasági ág közül 11 ágban volumencsökkenés figyelhető meg. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül leginkább az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene maradt el az előző évtől (17,1 százalék) a lakásépítések erőteljes visszaesésének következtében. Az előző évi növekedés után, a szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene 2010-ben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb, aminek oka az út- és autópálya-, illetve a szárazföldi szállítás beruházásainak visszaesése. A tavalyi szinthez képest jelentősen elmaradtak a beruházások a bányászat, a mezőgazdaság és a közigazgatás ágakban is.


A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben a feldolgozóipar beruházásai 9,4 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a jármű-, és a gumitermékgyártás nagyberuházásai járultak hozzá. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásai 55,2 százalékkal emelkedtek, az oktatás minden területén uniós és hazai forrásból megvalósult projektek eredményeképpen. A művészet, szórakoztatás, szabadidő ág 22,1 százalékos növekedésében gyógy- és élményfürdő, illetve kulturális beruházások játszottak szerepet.