Csúnyán megugrott a magyar államadósság

A magyar államadósság az első negyedév végén a GDP 77,2 százalékára rúgott, míg decemberben a mutató 75,3 százalékon állt - derül ki az MNB adataiból.
Napi.hu, 2016. június 30. csütörtök, 11:36
Fotó: Napi.hu

Jelentősen megugrott az államadósság az első negyedévben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a december végi 25 394 milliárd forintról 26 148 milliárd forintra emelkedett, ami a GDP 77,2 százaléka. A növekedésben minimális szerepet játszott az átértékelődés, a magugrás a nettó hitelfelvétel eredménye.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. az elmúlt években ráállt a mutató kozmetikázásra: az év végi adósságot mesterségesen lecsökkentik mert mindenki ezt figyeli, majd az első negyedévben elengedik a gyeplőt. Ez történt az idén is, ám a 2016 első negyedéves deficit meghaladja a 2015 első negyedéves adatot is, ami némileg ellentmond a csökkenő államadósság-pályának.

Májusban 21,1 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya - szezonális kiigazítás nélkül - a tranzakciókból eredően, míg hitelállományuk a forinthitelek 0,4 milliárd forintos csökkenésének, valamint a devizahitelek 0,4 milliárd forintos növekedésének eredőjeként lényegében nem változott - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön kiadott legfrissebb adataiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kozmix1, 2016.07.06 20:48

@lomb: "Az MVM a nyereségének egy részét - gondolom - osztalék formájában befizeti az államnak. Ha innen nézzük, valóban finanszírozza - mint minden adófizető - a költségvetést."

Na jó, de akkor mi a fenének az a sok bla-bla a "rezsicsökkentés"-ről? Arról a "rezsicsökkentés"-ről, amelyen igen-igen sok fityeszközeli vazallus, sok-sok tíz milliárd forint-al, igen-igen megszedi magát az zemberek kárára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.06 20:32

@HauserArnold: Bocsi blama, de megint blamálja magát!

Az MVM a nyereségének egy részét - gondolom - osztalék formájában befizeti az államnak. Ha innen nézzük, valóban finanszírozza - mint minden adófizető - a költségvetést. Egyébként honnan lenne lóvéja a költségvetésnek? Avagy az MVM 25000 milliárd forintot tart állampapírokban? Nem tudtam, hogy ily nagy mennyiségű lóvén ülnek. Be jó nekünk, hogy ilyen értékes, tőkeerős magyar cégünk van...

Bruhahaha....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.05 08:16

@lomb:

Szeretnéd, ha lenne hiba, ugye?

Nincs.

Az árrést azonosítom a nyereséggel - nem, nem azonosítottam, bemutattam - a te szinteden -, milyen bevételváltozás jött.

A nyereséget, a bruttót, természetesen sok tényező csökkenti, nem sorolom fel, fölösleges. ha kedved tartja, olvasd el a számviteli törvényt...


A fejlett nyugattal kapcsolatos álbeszéde egyáltalán enm érdekes: itt az államadósság finanszírozásáról volt szó és abban az MVM-nek, az államilag szabályozott monopolnyereségével kitüntetett szerepe van.

Sokat beszélhet mellé, cirkalmasan és értelmetlenül, a tényeken azonban ez mit sem változtat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2016.07.04 23:34

@lomb:Azonban egy dologban igaza van! Nem ismerjük a gáz beszerzési árát, azt kétoldalú szerződések határozzák meg.

Na azért nem egészen így működik ebben az országban a gázvásárlás, csak a birkákat lehet hülyének nézni, mert nekik "joguk van hülyének lenni"!


"MVMP rendes postásként dolgozott. Megvette a MET gázát az osztrák oldalon, aztán az első évben 2,35, a következő évben pedig 3,37 forinttal drágábban visszaadta a MET-nek a magyar oldalon. Holott az első évben a MET valószínűsíthető beszerzési ára (a nyugati tőzsdei ár) 54-55 forinttal, a következő évben pedig 45-48 forinttal volt olcsóbb, mint az orosz forrásból érkező gáz ára.
Elvben a különbség alapján csak 2012-13-ban akár 80 milliárd forintot is kereshetett a MET ezen az árkülönbségen. A következő évben az orosz és a nyugati árak közt némileg zsugorodó különbség miatt a potenciális haszon ennél kisebb lehetett, de elvben akkor is elérhette a több tízmilliárd forintot.
Ráadásul az is látszik a papírokból, hogy az MVMP közben végig tudott a MET gázánál is olcsóbb gázt értékesíteni további hazai kereskedőknek, vagyis képes lehetett egyedül is, külső segítség nélkül a nyugati piacokról gázt szerezni."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.04 22:45

@HauserArnold: Egy-két "aprócska" hiba van az okfejtésében!

Az árrést azonosítja a nyereséggel. Mi alapján?
Ám tételezzük fel, hogy azonosak, vagy arányosak. Még akkor is van gebasz az oly szépen felépített okfejtésében.

A maga által bemutatott példával: a rezsicsökkentés előtt 150 egység volt a gáz fogyasztói ára nálunk, a fejlett nyugaton 170 egység. A rezsicsökkentés után 120 egység lett nálunk. a fejlett nyugaton az USA által kikényszerített energiaár csökkentés hatására lement az ár 150 egységre, nálunk változatlan maradt. Azonos áron kapjuk a gázt. Kinek nagyobb az árrése? Mire fordítódik az árrés?

Azonban egy dologban igaza van! Nem ismerjük a gáz beszerzési árát, azt kétoldalú szerződések határozzák meg. (nem véletlen, hogy az EB a hosszú heftijét bele akarja dugni ezen szerződésekbe és a jóváhagyásával lehetne csak megkötni ezen szerződéseket. bizonyára a szabad piacgazdaság jegyében... bruhahahaha)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html