Csúnyán ráfáznak a magyar nyugdíjasok

Egyre többen számítanak munkás nyugdíjas évekre, a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog a tavalyi 61 százalék után - derült ki a K&H Biztosító Zrt. éves reprezentatív felméréséből.
MTI, Napi.hu, 2017. január 10. kedd, 12:53
Fotó: Napi.hu

Az 500 fős mintán végzett kutatás szerint a magyarok csaknem négyötöde (78 százalék) a jelenleginél rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít az aktív évek után, azonban sokan így sem takarékoskodnak nyugdíjcélra. Mindössze 4 százalék azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a jelenleginél magasabb életszínvonal vár rájuk idős korukban.

A magyarok mindössze 22 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító Zrt. életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. A tavalyinál 4 százalékponttal többen, a válaszadók 17 százaléka szerint a vállalkozása biztosítja majd a nyugdíjas megélhetését.

Még a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők körében sem túl jó a helyzet: mindössze 34 százalékuk látja pozitívan anyagi helyzetét nyugdíjba vonulás után.

A nyugdíjrendszer összeomlására leginkább a harmincas korosztály számít, 78 százalékuk szerint fog ez bekövetkezni, míg a negyveneseknél 70, az ötvenes korosztályban 41 százalék ez az arány.

Az összes válaszadó 57 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, a legtöbben, 42 százalékuk általános biztonsági tartalékkal, amelyet a nyugdíjcélú megtakarítás követ 39 százalékkal. Lakásfelújításra 22 százalék, a gyermek taníttatására a válaszadók 18 százaléka tesz félre.

Tavaly 29-ről 34 százalékra nőtt azok aránya, akik nem számítanak arra, hogy megélik a nyugdíjas kort, pedig a KSH adatai szerint nő a születéskor várható átlagos élettartam, 2015-ben a nőknél 78, a férfiaknál 72 év volt.

Egyre népszerűbbek a pár éve elérhető nyugdíjbiztosítások: egy év alatt 10-ről 14 százalékra nőtt a konstrukcióban gondolkodók aránya, ami főleg a magasabb jövedelműek és végzettségűek esetében jellemző. Ebben a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kampányának is része lehet - mondta Kuruc. (Egy nyugdíjbiztosítási konstrukció esetében havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően nagyságrendileg 8 millió forintnyi tőke halmozható fel.)

Jó hírnek tartja, hogy csökken azok aránya, akik egyáltalán nem kezdtek el takarékoskodni. A harmincas korosztálynak több mint a fele, a negyveneseknek alig a fele, az ötvenes korosztály 38 százaléka nem kezdett még hozzá a nyugdíjcélú megtakarításhoz.

A megkérdezettek körében gyakori hozzáállás, hogy most még másra kell a pénz: 65 százalék ezzel magyarázta, hogy egyelőre nem tud a nyugdíjas éveire spórolni. Főként a harmincas korosztály, az alacsony jövedelműek és végzettségűek, illetve a kistelepülésen élők hivatkoznak erre.

A kutatásból kiderült az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 12 százaléka rendelkezik maximum 999 ezer forinttal, 9 százalékuk 1-5 millió forint közötti összeggel, és mindössze 1 százalékuk rendelkezik 5 millió forint feletti megtakarítással.

Nem könnyíti meg a nyugdíjas éveket, hogy a magyarok 44 százaléka nem számol semmilyen extra jövedelemmel az állami nyugdíjon felül.

A "vállalható" nyugdíjhoz havi szinten a jövedelem 15 százalékát szükséges megtakarítani a válaszadók szerint. Összegszerűen havi 20 ezer forintot jelöltek meg átlagosan a válaszadók - derült ki a felmérésből.

Tízből mindössze egy ember valószínűsíti, hogy vállalkozása nyugdíjas korában is megélhetést biztosít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2017.01.12 08:52

@POTUS: BORBARÁT !!
Az állami SARCOT a mindenkori kormányon lévő CSÜRHE kénye-kedve szerint határozza meg ,sajnos senkiházi BARMOK döntötték -döntik el az ADÓ/ JÁRULÉK arányokat , A jelenlegi CSÜRHE nem szégyelte 1998-2002 között az évi 1 200 000 ft feletti jövedelmet 40 % al adóztatni, nem kellett volna adónak átalakítani a munkáltató által fizetett NYUGDÍJJÁRULÉKOT . Az személyi jövedelem adó és a járulék együtes összege messze van az 1998-2002 közötti mértéktől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.01.12 08:44

@laci_52: ÜDVÖZÖLLEK EGOISTA !!!
Az nem zavar ugye ,hogy a 122 000 ft os átlag úgy jön ki , hogy a nyugdíjasok azon felének akik 2003 előtt ment nyugdíjba annak 100 000 ft körüli a nyugdíj átlaga és a 2002 utániaknak 140 000 ft körüli ami több mint 40 %-al magasabba két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adójóváírással és családipótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától., Az új évben ugyanolyan EGOISTA szűklátókörű szociálisan érzéketlen élőlény maradtál ,mert a felfogásod nem vall normális ember nézetére. Azok akik 2002 után mentek nyugdíjba csak azok éljenek normálisan az a másfélmillió aki 2003 előtt ment nyugdíjba az sürgősen DÖGÖLJÖN meg szerinted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.01.11 22:30

@megfigyelt: Most én is bemutatom, hogy tudok másolni. Te írtad:

"ORBÁN 2009 őszén jól látta , amennyiben megvalósította volna az akkori ígéretét akkor most az átlag nyugdíj havi 100 000 ft körüli volna a jelenlegi 122- 125 000 Ft helyett"

Ez azt jelentené, hogy a mostani hideg télen néhány ezer nyugdíjas megfagyna a saját fűtetlen házában. Tudom, hogy ez téged nem zavar, mert otthon jó meleg van.

Tudom, hogy nem a legjobb az Orbán-kormány(sohasem szavaztam a Fideszre és nem is fogok!), de manapság nincs jobb: egyik ellenzéki pártra sem lehetne nyugodt szívvel rábízni az ország vezetését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.11 18:04

@megfigyelt: a "FELOSZTÓ-KIROVÓ" rendszer csak addig tart, amíg van mit felosztani, TATA! Erre ugye nem gondolt, ostoba szómenésében??

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.01.11 17:57

@atombandi: FIGYELJ BIRKA !!!!!
Amennyiben nem elfogúlt tájékozatlan beképzelt lennél akkor tudnád ,hogy a jelenlegi nyugdíj átlag 20 % al magasabb az első ORBÁN csürhe idején megállapított nyugdíj átlagtól annak ellenére hogy nem a javult a TERMELŐ foglalkoztatottak / nyugdíjasok aránya , Tudod ÖCSKÖS én nem tartozom a közétek a BÉKEMENETES BIRKANYÁJBA és azzal ais tisztában vagyok,hogy a 250 000 fő VÍZGEREBLYÉZŐ és a 2010 öta több mint 200 000 fő állami alkalmazott nem javítja a nemzetgazdaság önfinanszírozó képességét ezt csak a kormányon lévő CSÜRHE mondogatja. A nyugdíj csökkentésre illetve a befizetés arányos nyugdíj létrehozásának szükségességét ORBÁN 2009 őszén jól látta , amennyiben megvalósította volna az akkori ígéretét akkor most az átlag nyugdíj havi 100 000 ft körűli volna a jelenelgi 122- 125 000 ft helyett. A 2002 es degressziós táblázatot kellett volna 2010 után alkalmazni az elózó évi nyugdíj emelések %-ával módosítva és a meglévő nyugdíjakat 2010-ben arra színtre kellett volna változtatni, igaz akkor nem az ORBÁN kormány volna hatalmon , márpedig csak a hatalom a fontos .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html