Az agrár érdekcsoportok régóta szeretnék elérni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) most szorgalmazott, alapvető élelmiszerekre és gabonafélékre vonatkozó áfatörvény-módosítását.

A gondot az jelenti, hogy az alapvetőnek mondott élelmiszereknél alkalmazott jelenlegi kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs korábban sem jelentett érzékelhető fogyasztói árcsökkenést, a piac lenyelte a különbözetet.

Ahhoz, hogy jobb legyen a fogyasztóknak, jelentősebb, akár 10 százalékpontos mérséklésre lenne szükség – véli Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte mindennek persze csak akkor lenne értelme, ha szigorúbb APEH- és VPOP-ellenőrzéssel járna, mára ugyanis olyan mértékű a feketegazdaság az élelmiszer-kiskereskedelemben (is), hogy ennél kisebb áfacsökkentés nem érződne sem a fogyasztói árakban, sem a költségvetési bevételeken.

Egyes, a VM javaslatának megalapozásához készített számítások szerint mintegy 200 milliárd forint esne ki a költségvetésből, ha minden élelmiszer áfáját 10 százalékra vinnék le, ezt a piac tíz év alatt sem hozná be.

A VM és a kereskedők abban sem értenek egyet, hogy mi számít egyáltalán alapvető élelmiszernek. A tárca szerint ebbe körbe a nyers húsok, a folyékony tej, a liszt és a kenyér tartozik majd. Vámos szerint ennél azért bővebb az alapvető élelmiszerek köre – ide sorolhatók többek között az étolaj, a cukor, a tojás, a friss zöldségek és gyümölcsök is.

További részletek a Napi Gazdaság keddi számában.