Csúnyán ráfizethetünk az áfacsökkentésre

A vidékfejlesztési tárca által beharangozott áfatörvény-módosítás körül sok a kérdőjel. Az biztosnak látszik ugyanakkor, hogy túl széles körre nem terjedhet ki az áfacsökkentés, mert azt nem bírná el a költségvetés.
NAPI, 2010. szeptember 28. kedd, 05:00
Fotó:

Az agrár érdekcsoportok régóta szeretnék elérni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) most szorgalmazott, alapvető élelmiszerekre és gabonafélékre vonatkozó áfatörvény-módosítását.

A gondot az jelenti, hogy az alapvetőnek mondott élelmiszereknél alkalmazott jelenlegi kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs korábban sem jelentett érzékelhető fogyasztói árcsökkenést, a piac lenyelte a különbözetet.

Ahhoz, hogy jobb legyen a fogyasztóknak, jelentősebb, akár 10 százalékpontos mérséklésre lenne szükség - véli Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte mindennek persze csak akkor lenne értelme, ha szigorúbb APEH- és VPOP-ellenőrzéssel járna, mára ugyanis olyan mértékű a feketegazdaság az élelmiszer-kiskereskedelemben (is), hogy ennél kisebb áfacsökkentés nem érződne sem a fogyasztói árakban, sem a költségvetési bevételeken.

Egyes, a VM javaslatának megalapozásához készített számítások szerint mintegy 200 milliárd forint esne ki a költségvetésből, ha minden élelmiszer áfáját 10 százalékra vinnék le, ezt a piac tíz év alatt sem hozná be.

A VM és a kereskedők abban sem értenek egyet, hogy mi számít egyáltalán alapvető élelmiszernek. A tárca szerint ebbe körbe a nyers húsok, a folyékony tej, a liszt és a kenyér tartozik majd. Vámos szerint ennél azért bővebb az alapvető élelmiszerek köre - ide sorolhatók többek között az étolaj, a cukor, a tojás, a friss zöldségek és gyümölcsök is.

További részletek a Napi Gazdaság keddi számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.28 07:29

A kereskedelmi láncok pofátlanul lenyelnék az Áfa csökkentést, szóval csak a profitjukat növelnénk. A kistermelők piacon való értékesítését kell támogatni, szokjon csak vissza a magyar a piacokra mégha esik az eső akkor is.
A nagy láncokra meg ki kell vetni a "bankadót" abból a 100% árrésből nyugodtan beköhöghetnek a költségvetésbe egy kis plusszt...A láncokban folyamatosan nőni fog a külföldi (sajátmárkás) termékek aránya (import) amely elérhrti a forgalmuk 50%-át ( http://www.plmainternational.com/en/private_label_en.htm ) és a profitjukkal is két dolgot tesznek, vagy kiviszik vagy még építenek áruházakat.
Szóval a kistermelőknek annyi, ha nem áll mind az állam mind a FOGYASZTÓ mögéjük !!!!!
Szóval nem mindegy kiket és hogyan támogatunk !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2010.09.28 07:03

Kíváncsi lennék, hogy egy hétvégi piacon, hány őstermelő fizet áfát az ötven kiló eladott krumplija, vagy dinnyéje után??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html