Elszólta magát Süli János szakminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottságának két héttel ezelőtti ülésén, amikor azt mondta, hogy az oroszokra várnak; arra, hogy megküldjék a végleges engedélyezési dokumentációt - írta meg a Népszava.  A Paks II. építéséért felelős miniszter elmondása szerint ugyanis a Paks II projekthez kapcsolódó földmunkák (gödörásási és résfalazási munkálatok) megkezdésére irányuló kérelmet még nem adták be az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), hiába ígérte Süli azokat október elejére.

A miniszter az ülésen mindezt most 2021 elejére ígérte. A napilap szerint mindez azért különös, mert ezen engedélyek elbírálási ideje három hónap, ráadásul az OAH-tól a lap úgy értesült, hogy a Paks II Zrt. jövő év februárban is tervez földmunkálattal kapcsolatos engedélykérelmet beadni. Ez azonban akár újabb fél éves csúszást eredményezhet majd.

Műszakilag a problémát leginkább az okozhatja, hogy a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjai alatt a talajt anno, 40 éve, az építkezés során nem erősítették meg. Így az annak a közvetlen közelébe építendő Paks II. területén ezt figyelembe kell venni: résfalazással "orvosolni kell". Az új atomerőmű érdekében is, de azért is, mert az építkezés következményei a még működő reaktorépületekre is hatással lehetnek. Márpedig a biztonsági paraméterek alapján 10 centiméteres elmozdulásnál itt nincs nagyobb mozgástér.