BUX
39138

Csúszásban a 2012-es büdzsé - hétvégén is dolgoznak az NGM-ben

A kormány csak néhány oldalból álló, számok nélküli költségvetési törvénytervezetről tárgyalt eheti ülésén - tudta meg az Origo. A kormány jókora csúszásban van, ezért a minisztériumban hétvégén is folyik a munka.

portfolio.hu, 2011. szeptember 2. péntek, 18:20

A portál több helyről megerősített információi szerint a héten a kormány csak néhány oldalból álló költségvetési törvénytervezetet tárgyalt, ami általános összefoglalónak nevezhető. Konkrét számok ugyanis nem szerepeltek a dokumentumban. Matolcsy György beszámolójából sem derült ki, hogy mekkora bevétele lehet a költségvetésnek jövőre és mennyi pénzt oszt szét.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdán közölte: a kormány az első olvasatban megtárgyalta és elfogadta a 2012-es költségvetésről szóló törvényjavaslatról és a kapcsolódó kérdésekről szóló előterjesztést.

A portál forrásai szerint költségvetés készítése nagyon rosszul áll, ezért tárgyalt számok nélküli dokumentumot a kormány. Ennek három oka van: a kormány egyelőre az idei 100 milliárd forintos elcsúszásra koncentrál (a jövő évi adócsomag késik) a kiadási oldalon feszültségek vannak és a nagy projektek kivitelezése, így az önkormányzati rendszer átalakítása folyamatban van - írja a portál, és cikkében hozzáteszi: Matolcsy minisztériuma a hétvégén és hétfőn is gőzerővel dolgozik azon, hogy a kormány jövő héten tárgyalhasson egy értékelhetőbb tervezetet.

A Költségvetési Tanács még nem kapta meg a 2012-es költségvetési törvénytervezetet, vagyis a kormány nem tudta tartani az eredeti ütemtervét (szeptember elsején kellett volna elküldenie a KT-nek). Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és a KT tagja elmondta: még nem kapták meg a kormánytól a jövő évi költségvetés tervezetét.