Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Nyolcszázmillió forint helyett végül 268 millióért készülhetne el a Margit híd szobrainak felújítása és egy teljesen új szobor kifaragása, mert a fővárosi közgyűlés a múlt héten megszavazta a munkát és annak kivitelezőjét. Ám a vesztes cégek a "gyanúsan alacsony" ár miatt támadják a győztes vállalkozót. A most kipattant vita miatt ismét csúszhat a hídfelújításhoz megítélt uniós támogatás folyósítása. A szoborvita miatt módosulhat a Margit híd korszerűsítésének befejezése, a végleges forgalomba helyezésre szóló engedélyt pedig csak a szoborrestauráció befejezését követően tudják majd kiadni. Márpedig az uniós támogatást − 6 milliárd forint − csak a végleges engedély birtokában lehet lehívni.

A "szobortenderre" tavaly négy cég adott be pályázatot. A nyertes Reko Konzultnál 130 millióval többet kért a Reneszánsz Zrt. és 440 milliós költségvetést készített a Laki Kft.  A vesztesek szerint a Reko Konzult által kért összegből egyszerűen nem lehet kihozni a munkát, ezért most a nyertes ajánlatába tekintenek bele, majd vélhetően megtámadják a közgyűlés döntését. A hét, ma is a pilléreken levő szobor restaurálása mellett ugyanis egy 50 köbméteres új szobrot is ki kell faragni − az előírások szerint osztrák import kőből. Szabó Péter restaurátor, a nyertes cég vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, 2010-ben még ők is 350 millióért vállalták volna a munkát, de időközben kiderült, ehhez nem kell százmilliós tételben úszódarut bérelni, a munka megoldható egy kisebb és olcsóbb berendezéssel is, ami önmagában százmilliós költségcsökkentést jelent.

A munkát hatvan fővel, idén ősszel kezdenék, így idén és jövő májusra át is tudnák adni. Szabó cáfolta azokat a vádakat is, miszerint a Képzőművészeti Egyetem restaurátor-tanszékének tanáraként alulfizetett egyetemistákkal végeztetné el a munka nagy részét.