Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI információi szerint az előzetes várakozásokkal szemben legfeljebb a hét második felében várható a kormány és a bankszövetség közös bejelentése a devizahiteleseket mentő csomag részleteiről. Az, hogy a tárgyaló felek miről számolnak be, egyebek között attól függ, hogy a kormányoldal ragaszkodik-e a bankadóhoz. A kormány azt szeretné, ha a bankok még 2013-ban és 2014-ben is a jelenlegi különadó 50 százalékának megfelelő mértékű különadót fizetnének be a költségvetésbe, ám nehezen elképzelhető, hogy ezt a hitelintézetek tulajdonosai önként vállalnák.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója múlt pénteken jelentette be, hogy jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon, több pontban sikerült megállapodásra jutni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett azzal, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot.

A bankszövetség pénteken arra számított, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások várhatóan kedden lezárulnak, s a felek közös bejelentést tesznek. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtóirodája azt közölte: a kormány ülésezik kedden, ám a napirend még nem ismert.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint a devizaalapú lakáshitelek törlesztő részletének számításakor alkalmazott árfolyam rögzítése megoldásnak kevés, időhúzásnak pedig káros. Az egyesület úgy látja, hogy az árfolyamrögzítés csak annak jelenthet hathatós megoldást, aki 162 forintnál magasabb árfolyamon vette fel a hitelét, és a futamidő 2015 januárja környékén jár le, ebbe a körbe pedig csupán a már késedelemmel rendelkező devizahiteles adósok 3,57 százaléka tartozik.