Csúszik a gázliberalizáció

A hiányzó jogszabályok és a piaci sajátosságok miatt a földgáztörvény megszületését követő egy éven belül aligha lesz olyan feljogosított fogyasztó, amely szerződést tud kötni valamely szabadpiaci partnerrel – vélekedik az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára.
Nagy László Nándor, 2003. március 18. kedd, 07:25
Fotó:

A földgázpiacon egyáltalán nincs szó olyan forrásbőségről, mint ami az árampiacot jellemzi - vélekedik a földgázpiac liberalizációjáról Drucker György. Az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) főtitkára emlékeztet arra, hogy Európában - az egyetlen Nagy-Britannia kivételével - a szó szoros értelemben vett kereskedelem nem tudott kialakulni a piacnyitás után.

Magyarországon - a Mol által megtermelt földgázon kívül - mindössze két csövön halad gáz, az egyiket a Panrusgas, a másikat a Ruhrgas-Gaz de France konzorcium üzemelteti, ráadásul mindkettőn Oroszországból származó nyersanyag érkezik. Drucker szerint emiatt aligha lehet majd kínálati piacra számítani, azt pedig, hogy a ma már a piacon lévő szolgáltatók közül ki lesz hajlandó szabad kapacitásokat meghirdetni a feljogosított fogyasztóknak, attól függ, hogy hogyan alakulnak majd a közüzemi díjak. A jelenlegi díjszabályozás mellett a szolgáltatók aligha tudnának kedvezményes árat kínálni az ipari nagyfogyasztóknak.

Az IEF főtitkára úgy véli, a törvény meghozatala után is hosszú idő telhet el, amíg a liberalizációhoz szükséges valamennyi kiegészítő jogszabály és végrehajtási rendelet megszületik. Példaként az árampiac megnyitását idézi: ott az alapjogszabály 2001. végi megszületése után is csak az idén köthettek le a feljogosított fogyasztók alacsonyabb beszerzési árat kínáló szabadpiacon kapacitásokat. Ez a csúszás a szakember szerint annak ellenére történt, hogy az áramvásárlások esetében a kínálati piac lehetősége megvolt, ám a hazai vásárlás kötelezettségének előírásával a rendszer nem idézte elő a kapacitások felszabadítását.

Drucker György elmondta, hogy a problémákat az árampiacon 2-3 hónap alatt orvosolhatták, ám a gázpiacon ennél sokkal komolyabb vitákra kell felkészülni. Az IEF főtitkára szerint ezért, ha 2004. január elsejétől meg is nyílhat a piac, az arra feljogosított fogyasztók csak a törvény megszületése után 1 évvel lesznek képesek saját szolgáltatót találni. Mindez azt jelenti, hogy az első feljogosított fogyasztók 2004 nyara előtt aligha tudnak egyedi szerződést kötni földgázszolgáltatásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK