Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számolt be ellenzéki képviselők kérdésére adott, a parlamenti honlapon olvasható válaszában. A minisztert arra hivatkozva kérdezte a rendelet kiadásáról az MSZP-s Lamperth Mónika és a független, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Kolber István, hogy a kampányfinanszírozási törvény alapján erre szeptember 15-éig sort kellett volna kerítenie.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a rendelet már augusztusban elkészült, s a tárca elküldte a képviselőcsoportoknak véleményezésre. Az észrevételek alapján a frakciók olyan mélységű, a technikai részletekre is kiterjedő szabályozást szeretnének, amelynek kidolgozása - mivel új finanszírozási konstrukcióról van szó - a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe - közölte a miniszter, jelezve ugyanakkor, hogy a kampányfinanszírozási törvény is részletes szabályokat tartalmaz, amelyeket a pártok már június óta ismerhetnek.

Egymillió forint a kártyán

Varga Mihály válaszában arra utal, hogy az egyéni választókerületi képviselőjelölteknek juttatott egymillió forint felhasználására és elszámolására alkalmazandó kincstári kártya jelenleg nem szerepel a Magyar Államkincstár gyakorlatában, így szabályozása új feladatot jelent.

Az új, júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval.

Az egyéni jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek kampányra.

A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően nem számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni.

Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.