A miniszterelnök szóvivője nyilván a kormány döntésére, és a kormánydöntéssel kapcsolatban elvégzendő kormányzati feladatokra utalt - reagált Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója Szijjártó Péter keddi bejelentésére.

A miniszterelnök szóvivője kedden, a kormány ülése után azt mondta: már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében. Közölte továbbá, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke csütörtökön tesz bejelentést a következő időszak intézkedéseiről. Szijjártó további részleteket nem ismertetett.

Müller János az MTI-nek azt mondta: a csütörtöki sajtótájékoztatón a kormánydöntésről és a kormány feladatairól a nemzetgazdasági miniszter ad tájékoztatást, a bankszektort érintő kérdésekről és feladatokról pedig a bankszövetség elnöke.

A vezető tanácsadó múlt pénteken jelentette be, hogy jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon, több pontban sikerült megállapodásra jutni. A nemzetgazdasági miniszter például egyetértett azzal, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot. A bankszövetség pénteken arra számított, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások kedden lezárulnak, s a felek közös bejelentést tesznek.

A tárgyalások során az egyik érzékeny kérdés a bankadó lehet. A kormány - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bankokhoz bő egy héttel ezelőtt eljuttatott javaslata szerint - azt szeretné, ha a bankok még 2013-ban és 2014-ben is a jelenlegi különadó 50 százalékának megfelelő mértékű különadót fizetnének be a költségvetésbe, ám nehezen elképzelhető, hogy ezt a hitelintézetek tulajdonosai önként vállalnák.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor kedden reggel az ecoline.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy a kormány nem kíván további terheket helyezni a pénzügyi szektorra, s arra fognak törekedni, hogy ismét beinduljon Magyarországon a hitelezés.

Érzékeny kérdés lehet az is, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) milyen áron veszi át az egyes településtípusokon azokat az ingatlanokat, amelyek az adósok fizetésképtelensége miatt a bankok tulajdonába kerültek (az átvételt a bank és a szociálisan rászoruló hiteladós együtt kezdeményezhetné a korábbi elképzelések szerint). Úgy tudni, a szakértői tárgyalásokon konszenzus alakult ki ebben a kérdésben, a nemzetgazdasági miniszter bankokhoz eljuttatott javaslata azonban nem fogalmazott meg erre vonatkozóan konkrétumokat.